(video) „Să ai un job în timp ce ești student este un avantaj.” Ce ar trebui să știi dacă vrei să studiezi Contabilitate la facultate

Untitled

Joi, 11 iunie, am discutat online despre Contabilitate în cadrului unui nou eveniment din seria „Dacă rămân acasă, merg la…”. Le-am avut ca invitate pe Nadejda Popescu, economistă rapoarte manageriale în cadrul Departamentului Contabilitate și Finanțe, MAIB, Adriana Pînzaru, manageră financiară la IM Swedish Development Partner și Violeta Dabija, studentă la Contabilitate la ASEM, dar și contabilă în cadrul unei companii din Capitală.

Evenimentul nostru s-a desfășurat după formatul obișnuit. Astfel, am vorbit atât despre viața de student, cât și despre oportunitățile oferite de această specialitate după absolvire. Potrivit invitatelor noastre, ca să studiezi la Contabilitate ai nevoie de o dragoste aparte pentru cifre, multe cifre, răbdare și gândire analitică. Universitatea este un mediu bun, unde viitorii specialiști se pot pregăti pentru piața muncii.

„Personal, nu am acordat atenția unei anumite materii. Știam că trebuie să învăț tot. Doar mai târziu am realizat care sunt domeniile cărora le-ar fi trebuit mai multă atenție din partea mea. De aceea, la început trebuie să înveți tot ce ți se predă”, a spus Nadejda.

Și Adriana Pînzaru crede că etapa academică trebuie luată în serios: „La Contabilitate, curriculumul este extrem de bine pus la punct. Sfatul meu pentru viitorii studenți este să aleagă și ore opționale. Trăim într-un mediu în care nu faci contabilitate pură toată viața. Toate domeniile sunt interconectate”.

Violeta este de părere că această specialitate deschide ulterior mai multe uși: „Tot ce se învață la facultate este necesar pentru a profesa. Dacă vii la Contabilitate, aceasta este o cale ușoară să mergi și în alte domenii – business, de exemplu, pentru că îți dezvoltă o viziune antreprenorială. În anul întâi, colegii se întrebau pentru ce avem nevoie de micro sau macro economie? Acestea, însă, sunt bazele contabilității”. Violeta a mai povestit că studenții activi reușesc să se implice și în activități extracurriculare. Mai mult decât atât, pot participa la mobilități academice peste hotare, așa cum i s-a întâmplat și ei să studieze un semestru la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. „Aceste experiențe îți dezvoltă o viziune mult mai largă a domeniului.”

Timpul liber îl poți dedica și unui job în domeniu. Mai mult de atât, invitatele noastre, care au început să lucreze de pe băncile facultății, ne-au spus că este un avantaj, întrucât orice întrebare care apare în timpul jobului o poți adresa a doua zi profesorului pentru a obține claritate.

În ceea ce privește remunerarea unui specialist în contabilitate, aceasta crește direct proporțional cu experiența, implicarea și domeniul de activitate. „Când cauți un job, la început nu trebuie să te axezi pe bani. Trebuie întâi să te manifești, să demonstrezi ce poți. Oferta pe piață este foarte mare. Și la MAIB avem multe oferte, multe facilități, colegi minunați care te ajută întotdeauna cu orice întrebare. Eu merg la lucru în fiecare zi cu plăcere”, a spus Nadejda.

„Piața de lucru este foarte mare. Există foarte multe entități și tuturor le trebuie un contabil. Nu poți să te aștepți că o să vii la un post de muncă și o să știi chiar de la început ce trebuie să faci, dar ai loc unde să crești. Dacă ești un specialist bun, vei fi plătit bine, dar depinde și de domeniul în care lucrezi”, a adăugat Adriana.

Despre eveniment

Evenimentele #diez „Dacă rămân acasă, merg la…” au scopul de a oferi ghidare în carieră viitorilor studenți care urmează să studieze la o universitate autohtonă. În cadrul acestora, discutăm live cu profesioniști, profesori și studenți din diverse domenii, care povestesc din experiența lor profesională, dar și oferă sfaturi utile viitorilor profesioniști. Evenimentele sunt realizate în parteneriat cu Moldova Agroindbank.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente