Parlamentul condamnă traseismul politic // Deputații recunosc existența fenomenului coruperii parlamentarilor

Cornelia Cozonac
11/06/2020
Captura

Parlamentul a condamnat joi traseismul politic și fenomenul coruperii deputaților, adoptând în acest sens o declarație. Inițiativa a venit de la fracțiunea Partidului Democrat, formațiune care, în legislatura precedentă, a intrat în Parlament cu 19 deputați și a recrutat cam tot atâțea de la fracțiunile Partidului Comuniștilor, PLDM și PL, asigurându-și o majoritate parlamentară. În actuala legislatură a Parlamentului, Partidul Democrat s-a scindat, un grup de deputați formând o nouă fracțiune, iar câțiva deputați au migrat la Partidul Șor.     

Formațiunile din opoziție au votat declarația, dar au propus ca Parlamentul să condamne inclusiv traseismul din legislatura trecută, când PD și-a asigurat majoritatea parlamentară cu ajutorul transfugilor, fiind acuzat că ar „cumpăra” cu bani grei deputați. Maria Ciobanu și Alexandru Slusari de la Platfoma DA au cerut să fie condamnat traseismul din toată istoria Legislativului și în mod special din momentul în care actualul președinte Igor Dodon a părăsit PCRM,  luând cu el o parte din deputații comuniști. Ei au amintit și de modul în care PD ar fi cumpărat deputați în legislatura precedentă. „PD a acces în Parlament cu 19 mandate dar s-a ales cu o majoritate prin corupție. PD va rămâne în istorie ca partidul-borsetă”, a declarat Maria Ciobanu. 

Deputatul Lilian Carp a propus ca „traseismul să fie interzis prin lege, astfel ca deputatul să-și depună mandatul” și să fie condamnat atunci când este stimulat financiar.

Inițiativa legislativă a fost prezentată de fostul ministru al Internelor în guvernarea democrată, Alexandru Jizdan, care a spus că proiectul ține de viitor. „Să încercăm pentru următoarele generații să schimbăm lucrurile”, a precizat Jizdan.   

„Nu poți să vorbești despre traseism, fără să-l extragi din istoria RM. Să vorbim și de colegii comuniști care s-au transformat în socialiști: Igor Dodon, Zinaida Greceanâi. Când dezamăgirea este legată de ce e un partid și liderul acestuia, traseismul poate să aibă și altă denumire. Nu pot să stau într-o echipă care poate și-a încălcat promisiunile față de electorat”, a declarat Adrian Candu, justificându-și plecarea sa din PD. În replică, fostul său coleg de partid Pavel Filip i-a răspuns cu câteva  întrebări: „Când se spune că cineva pleacă din cauza liderului, de ce nu ați schimbat liderul prin decizia majorității? Întrebarea mea e de ce plecările au fost pe rând? Pentru că ofertele au fost în creștere. Nu mi-i rușine pentru Guvernul pe care l-am condus. Eu am fost în situația să spun ce a fost cu furtul miliardului”. 

„Se cumpără deputați pentru a proteja interesele unui grup mafiot - mă refer la aeroport, mă refer la furtul miliardului - să fie securizat. Pentru asta faceți tot acest lucru”, a declarat socialistul Corneliu Furculiță.

Și deputatul Dumitru Diacov a intervenit cu o replică: „Traseismul este o chestiune care a marcat viața politică din RM mulți ani de zile. Se mai întâmplă și în SUA, și în Marea Britanie. Sunt cazuri singulare. Ceea ce se întâmplă în RM în ultimii ani este o catastrofă care marchează nu deputații. Ei stau cu traista. Eu niciodată nu am fost membru al PSD sau cel agrar. Eu am fost fondatorul mișcării și al PD. Sunt mândru de asta. Acum tot ce se face e material. Voi cei din DA și PAS bucurați-vă că această mașinărie nu a ajuns la voi. Gândiți-vă cu cine o să construiți o majoritate parlamentară. Întrebați-i pe cei din PLDM cum eu încercam să-i conving să vină în coaliție, pentru că în opoziție nu o să reziste. Nu m-am ocupat în viața mea ca un deputat să treacă la PD. Pe nimeni, pot să spun cu fruntea sus”. .

Declarația de condamnare a traseismului politic a fost votată în unanimitate de Parlament.

În ultimii 10 ani fenomenul traseismului politic a luat amploare, aproape toate fracțiunile din Legislativ au pierdut sau au „achiziționat” noi membri din rândul deputaților din alte formațiuni politice. Chiar dacă în spațiul public au fost lansate multe acuzații  privind coruperea deputaților, organele de drept au pornit un singur dosar, care, din 2014 încă mai este pe rol în instanțele de judecată. În martie 2014 au fost reținuți de organele de drept un fost polițist  și un model, care urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. În iulie 2017 fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare, iar modelul Irina Baglai  - la opt ani de închisoare. Peste un an, Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare hotărârea instanței de fond, iar în august 2019 dosarul a fost reluat de la capăt. Magistrații de la CSJ au dispus rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, dar în alt complet de judecată. În tot acest răstimp numele deputatului care urma să primească banii nu a fost făcut public, la fel ca și numele celor care au orchestrat procesul de corupere.  

Cornelia Cozonac
11/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii