„Transfugii” din Pro-Moldova nu sunt de acord cu plecarea deputaților dintr-un partid în altul: Cu votul acestora, Declarația cu privire la condamnarea faptelor de traseism și corupere politică, votată în Parlament

Proiectul de hotărâre privind adoptarea Declarației cu privire la condamnarea faptelor de traseism și corupere politică a fost votat în Parlament. Pentru această inițiativă, propusă de PD, a votat inclusiv și de deputații Pro-Moldova, care au plecat anterior din fracțiunea Partidului Democrat.

Foto: UNIMEDIA

În document sunt condamnate cu vehemență acțiunile de traseism politic în Forul Legiuitor al țării, care amplifică fenomenul corupției politice. Astfel, voința suverană a poporului exprimată în alegeri este brutal denaturată, iar gestionarea din afara țării a migrației politice bazate pe corupție, reprezintă o amenințare reală la siguranța națională.

Coruperea politică a deputaților urmărește scopul de a schimba artificial raportul de forțe în Parlament și instaurarea unei guvernări subordonate intereselor înguste de grup. În așa mod sunt amenințate instituțiile fundamentale ale statului.

Prin acțiunile de corupere a deputaților și încurajare a traseismului politic se lovește direct în reprezentarea proporțională a opțiunilor politice împărtășite de alegătorii care au participat la alegerile parlamentare. Voința oamenilor este călcată în picioare, iar năzuințele lor sunt tranzacționate fără nicio jenă, se arată în Declarație.

Sunt dezaprobate practicile parlamentarilor care au recurs la comercializarea mandatului primit din partea cetățenilor și este atrasă atenția că traseismul politic nu doar lovește direct în temeiurile etice și morale ale societății, ci viciază sistemul politic și procesele politice din țară.

„Disociindu-ne și condamnând corupția în sine, cu atât mai mult cea politică, declarăm cu toată responsabilitatea că nu vom vota niciodată un guvern împreună cu transfugii politici. Parlamentul este chemat prin Constituție și legile țării să exprime voința cetățenilor și să contracareze orice încercare de a substitui această voință suverană cu interesele înguste ale unor grupuri obscure”, se spune în Declarație.

Coaliția PSRM/PD a fost constituită în martie 2020, democrații obținând fotolii în Guvernul Chicu, dar și conducerea unor instituții de stat.

Din 29 de deputați, PD a rămas cu 14. PSRM are 37 parlamentari.


Pub