Pedeapsa maximă pentru Philip Manshaus, tânărul care a deschis focul într-o moschee din Norvegia, după ce și-a ucis sora

O instanță norvegiană l-a condamnat pe Philip Manshaus la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în sistemul penal norvegian, pentru că și-a ucis sora vitregă și a deschis focul într-o moschee, informează BBC.

Foto: TORE KRISTIANSEN

Potrivit sursei, acesta va executa cel puțin 14 ani de închisoare, după care, va putea cere amnistie.

Tânărul a deschis focul anul trecut la Centrul Islamic al-Noor din Baerum, la vest de capitala Oslo. Atacatorul a reușit să tragă câteva focuri de armă, însă nimeni nu a fost rănit grav. Evenimentul a fost tratat ca un act de teroare rasistă de extremă dreaptă.

Până la venirea poliției, Philip Manshaus a fost doborât de un bărbat de 65 de ani.

Trupul lui Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, sora sa vitregă adoptată din China, a fost găsit ulterior, tânara de 17 ani fiind împușcată de patru ori.

Manshaus a pledat nevinovat, susținând că acțiunile sale au fost făcute din „necesitate”, pentru a asigura „supraviețuirea rasei albe”.

Norvegia nu folosește pedeapsa cu închisoarea pe viață, însă sentința care a fost condamnat Manshaus poate fi extinsă de nenumărate ori, cât timp deținutul este considerat un pericol pentru societate.


Pub