Îngrijești o persoană bolnavă de Covid-19? Iată recomandările de care să ții cont

Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova oferă recomandări pentru persoanele care îngrijesc la domiciliu bolnavi cu diagnosticul confirmat sau care ar putea fi bolnavi de Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

Dacă îngrijiți o persoană care a fost diagnosticată cu noul tip de coronavirus sau există suspecții că ar putea fi infectată, iată câteva recomandări utile:

- Asigurați-vă că bolnavul se odihnește suficient, bea lichide și consumă alimente nutritive.

- Purtați mască medicală când sunteți în aceeași cameră cu bolnavul. Nu atingeți masca sau fața cu mâinile murdare! Aruncă imediat masca după folosire.

- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectant pe bază de alcool: după contact cu bolnavul și obiectele din jurul acestuia; înainte, în timpul și după prepararea alimentelor; înainte de a mânca și după folosirea toaletei.

- Folosiți vase, veselă, prosoape și lenjerie de pat dedicate exclusiv bolnavului. Spălați bine cu apă și detergent vasele, prosoapele și lenjeria de pat folosite de bolnav.

- Curățați și dezinfectați zilnic suprafețele și obiectele atinse de bolnav (mânere uși, întrerupătoare, noptiere etc.)

- Sunați imediat la 112 dacă starea bolnavului se agravează sau dacă are dificultăți de respirație.

Recomandări pentru bolnavii de Covid-19 / Sursa:OMS Moldova
Recomandări pentru persoanele care îngrijesc bolnavii de Covid-19 / Sursa:OMS Moldova

Potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Sănătății, peste 300 de pacienți internați cu diagnosticul de Covid-19 se află în stare gravă, iar 23 dinte aceștia sunt conectați la aparate de respirație asistată. Totodată, alte 779 denotă o stare de gravitate medie, ceilalți pacienți sunt în stare satisfăcătoare.

Până astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 10.321 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1.060 - în Transnistria.

Totodată, 6.072 persoane au fost vindecate, iar 371 au decedat din cauza Covid-19.

În ultimele zile, autoritățile au atenționat, în repetate rânduri, că în spitale sunt tot mai puține locuri pentru persoanele diagnosticate cu Covid-19. La 5 iunie, premierul Ion Chicu declara că locuri în spitale ar mai fi doar pentru 5 zile.

Persoanele care au o stare de sănătate satisfăcătoare pot face tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie.


Pub