Povestea tinerei care a filmat imaginile cu George Floyd, ce au zguduit America

Imaginile George Floyd cu spunând că nu poate respira, în timp ce un polițist stătea pe gâtul lui, au făcut înconjurul lumii și au stârnit revoltă și proteste de amploare. Mai puțin cunoscută este însă povestea persoanei care le-a filmat și le-a făcut publice. Este vorba despre o tânără din Minneapolis care a fost traumatizată atât de incident, cât și de criticile primite după ce înregistrarea a devenit virală, relatează BBC.

Foto: digi24.ro

Darnella Frazer, o tânără de 17 ani, se ducea la un magazin cu nepotul ei în vârstă de 9 ani. A văzut cum polițiștii îl imobilizau pe Floyd, așa că s-a oprit, a scos telefonul și a început să filmeze.

Când Frazer a început să filmeze, Floyd era deja întins pe jos, în timp ce polițistul Derek Chauvin îl apăsa pe gât, și gemea spunând în mod repetat: „vă rog, vă rog, vă rog”.

După 20 de secunde, Floyd a rostit încă trei cuvinte, devenite între timp strigătul de protest al zecilor de mii de oameni care au ieșit în stradă: „nu pot respira”.

Înregistrarea video se încheie când Floyd este luat cu targa.

„A simțit că trebuie să filmeze. Cumva, mișcarea pentru drepturile civile a renăscut din cauza acelei înregistrări”, spune avocatul tinerei, Seth Cobin.

Frazer, care este elevă de liceu, nu a acceptat să fie intervievată. Avocatul spune că tânăra e traumatizată de incident.

„E cel mai îngrozitor lucru pe care l-a văzut”, spune Cobin, adăugând că tânăra a povestit în lacrimi incidentul, când a fost audiată de FBI.

„A fost foarte emoționant. Era în lacrimi. A trecut printr-o traumă groaznică. A vorbit despre cum de fiecare dată când închide ochii, asta vede. Vede chipul lui George Floyd în timp ce moare. Deschide ochii și imaginile dispar, închide ochii și le vede din nou”, spune avocatul.

Tânăra face acum consiliere psihologică și „se simte mai bine”, adaugă el.

Tânăra a fost însă și ținta criticilor, după ce a publicat imaginile pe o rețea socială. Mulți i-au reproșat că a stat și a filmat, în loc să acționeze pentru a salva viața lui Floyd. Este, de altfel, un lucru cu care se confruntă mulți dintre cei care filmează scene de acest fel.

„Dacă nu eram eu, patru polițiști ar fi avut încă un loc de muncă, provocând alte probleme. Videoclipul meu a ajuns în toată lumea pentru ca toți să vadă și să știe”, le-a răspuns ea.


Pub