Pandemia în SUA: „Toți au încetat să vorbească despre COVID-19”

Autoritățile SUA au fost unele dintre cele care negau că virusul respirator ar putea ajunge tocmai până la ei. Donald Trump, președintele american, le spune oamenilor că nu trebuie să-și facă griji, atâta timp cât „în luna aprilie virusul va dispărea pentru că se va încălzi. Așa a spus președintele Chinei și eu îl cred”, declara el.  Pe parcurs însă, oamenii de știință și instituțiile de sănătate au început să dea semnale de alarmă că virusul se răspândește mult prea ușor și că ar putea afecta nu doar China, ci și întreaga lume. Liderul american continuă să fie sceptic la impunerea stărilor de urgență și a îngrijorărilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Mai mult, el anunță că SUA va rupe relația cu OMS, pentru că ar fi prea blândă cu China, care s-ar face „vinovată”, declara el, de apariția COVID-19. La scurt timp, când în SUA începe să crească numărul infectaților, Trump spune că este surprins de dimensiunea crizei de coronavirus. „Nu-mi asum deloc vina”, a spus Trump când a fost rugat de jurnaliști să vină cu un comentariu în legătură cu răspunsul deficitar al SUA la pandemie. Atitudinea lui relaxată faţă de situație a fost evidentă atunci când a spus că restricţiile de distanţare socială vor fi eliminate înainte de sărbătorile pascale – o declaraţie pe care a contrazis-o la scurt timp, când a fost nevoit să extindă măsurile de precauție. În cele peste trei luni de pandemie, SUA s-a clasat pe primul loc, având cel mai mare număr de persoane infectate – 2.008.303, dintre care 112.477 au decedat. Cu toate acestea, la începutul verii, autoritățile au anunțat că restricțiile urmează să fie anulate treptat, în fiecare stat american în parte. Majoritatea își propun să deschidă în această săptămână plajele, restaurantele, saloanele de frumusețe și școlile. Iar Donald Trump a declarat că nu are să mai închidă țara, chiar și dacă va urma un al doilea val de infectare. „Vom lupta cu focul, dar nu vom închide țara”, a menționat el.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/574483139848959/

Cu toate acestea, la începutul verii, în orașele din SUA a început o serie de proteste antirasiste, după ce un polițist a ucis un bărbat afro-american. Moartea lui George Floyd a readus în centrul discuției rasismul din SUA, în special după ce în ultimii ani, mulți afro-americani neînarmați au fost omorâți de polițiști. De la proteste pașnice, unde oamenii scandau împotriva discriminării și a omorurilor, peste noapte, protestele au devenit agresive. Mulți provocatori au început să jefuiască magazine, localuri, să arunce cu pietre și să dea foc, la început la secția de poliție unde lucra polițistul care se face vinovat de moartea lui Floyd, după care automobilele polițiștilor, apoi au urmat mai multe magazine. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și bâte. Protestele s-au răspândit prin toate statele americane și nu doar. Unele autorități americane au declarat situație de „urgență pe timp de pace”. Mulți protestatari susțin că s-au săturat de aceste omoruri și de mesajele violente transmise de către președinte, care în loc să calmeze spiritele mai aruncă paie pe foc, atenționând protestatarii că în cazul în care s-ar apropia de Casa Albă s-ar întâlni cu „câini răi și arme ultrasofisticate”, făcând aluzie la tactica aplicată împotriva protestatarilor de culoare care luptau pentru drepturile civile în anul 1960.

„E nevoie de aceste proteste și anume acum, când în fruntea SUA este un președinte rasist”, este de părere Ana Mardare, moldoveancă stabilită în SUA.

În statele americane, a fost impusă interdicția de a circula pe străzi după ora 18:00, iar magazinele care în perioada pandemiei erau deschise doar până la 20:00, acum își închid ușile la 15:00. Mai mulți voluntari împart măști de protecție și îi îndeamnă pe oameni să nu uite să păstreze distanța, deși acest lucru devine tot mai mult ignorat de către protestatari, lucru care ar putea provoca un al doilea val de infectare în masă. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.