Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.net

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

11 Iun. 2020 / 18:00

Tehnologiile 5G vor fi implementate în Republica Moldova

Tehnologiile 5G vor fi implementate în Republica Moldova din 2023. Anunţul a fost făcut de către secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii Vitalie Tarlev. Potrivit oficialului, tehnologia va fi aplicată în două etape, relatează Mesager.

„Prima etapă este consolidarea capacităţilor reţelelor existente, în special 4G. Cea de a doua etapă, care presupune deja anii 2023-2025, se prefigurează pregătirea şi licitarea de către autorităţi a noilor resurse de spectru care se preconizează a fi utilizate pentru tehnologiile 5G”, a declarat Vitalie Tarlev.

Oamenii susţin că aplicarea tehnologiei 5G va avea doar avantaje pentru ţară.

„Presupun că, pe lângă faptul că viteza de descărcare o să fie mai mare, calitatea o să crească. Respectiv, schimbul de informaţii o să fie mai rapid”. „Asta însemnă furnizarea de informaţii mai repede, asta înseamnă circulaţie de informaţie mai repede, asta înseamnă dezvoltare tehnologică”. „În sistemul 4G s-ar transmite de cinci ori mai greu informaţia decât în sistemul 5G”, afirmă oamenii.

În mai, Sinodul Mitropoliei a adoptat o declaraţie prin care le-a cerut autorităţilor să nu introducă vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, invocând o teorie a conspiraţiei, precum că Bill Gates vrea să introducă cipuri în oameni, ca să-i controleze de la distanţă prin intermediul tehnologiei 5G. Atunci, premierul Ion Chicu a reacţionat cu o rugăciune la avertizarea Mitropoliei Moldovei şi a declarat că această criză ne reaminteşte cât de important este să restabilim sistemul de educaţie din ţară.

În Republica Moldova nu există reţele de comunicaţii mobile de generaţia a cincea, însă, pe termen mediu, operatorii intenţionează să facă investiţii în acestea. Astfel, autorităţile urmează să pună la dispoziţie cadrul de politici şi resursa de spectru, iar operatorii să realizeze planul de dezvoltare, unde vor analiza capacitatea pieţei de a absorbi aceste servicii şi, ca urmare, să vină cu investiţii privind dezvoltarea reţelelor şi oferta pentru utilizatorul final, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Potrivit datelor oficiale, industria tehnologiei informaţiei a crescut de trei ori în ultimii trei ani. Dacă în 2015, această industrie avea un volum de vânzări de circa două miliarde de lei, în prezent, ea are un volum de vânzări de şase miliarde de lei, iar exporturile IT au crescut de trei ori, depăşindu-le pe cele de vinuri.

Comentarii