05:10:30 19.04.2024
Stiri

De ce Zinaida Greceanîi i-a înschis gura ministrei Sănătății, solicitată să comenteze gestul celor doi deputați veniți astăzi în Parlament la scurt timp după ce s-au infectat cu COVID-19: „Regula celor 14 zile este obligatorie și executorie!”

Actualitate 11.06.2020 15:25 Vizualizări3070 Autor: Ziarul National
De ce Zinaida Greceanîi i-a înschis gura ministrei Sănătății, solicitată să comenteze gestul celor doi deputați veniți astăzi în Parlament la scurt timp după ce s-au infectat cu COVID-19: „Regula celor 14 zile este obligatorie și executorie!”


Nicolae Furtună, șeful ANSP: „Regula celor 14 zile de autoizolare după externare este prevăzută în protocoale și este obligatorie și executorie pentru toată lumea, indiferent de funcțiile deținute, dar mai ales în cazul persoanelor cu funcții publice după care se orientează multă lume”

Doi deputați care au anunțat, la finele lunii mai curent, că s-au infectat cu COVID-19 au participat astăzi la ședința în plen a Parlamentului, care reunește mai mult de 100 de persoane cu tot cu legislatori, membri ai Guvernului și angajați ai Legislativului.

Decizia democratului Eugeniu Nichiforciuc și a socialistului Vladimir Mizdrenco, care susțin că s-au tratat deja de coronavirus, a fost criticată de către deputații din opoziție, care au făcut referire la protocoalele elaborate de specialiști, potrivit cărora o persoană care se tratează de COVID-19 este obligată să mai stea în autoizolare 14 zile. În caz contrar, riscă amenzi de până la 25 de mii de lei.

Opoziția a remarcat faptul că, deși în cazul oamenilor simpli aceastră regulă ar funcționa, existând exemple de amenzi aplicate celor care au încălcat regula, deputații din majoritatea parlamentară sfidează legislația, pentru a-și asigura numărul de voturi necesar și punând în pericol sănătatea celorlalți participanți la ședință.

CITIȚI și Nichiforciuc susține că a scăpat de coronavirus în numai ȘAPTE zile: „Am ieșit ieri, oficial, din autoizolare”; Diacov, în Parlament: „Cei care se tem lasă să se ducă acasă”

De altfel, atât Veronica Roșca, Mihai Popșoi și Dumitru Alaiba de la Partidul Acțiune și Solidaritate, cât și Liviu Vovc sau Alexandru Slusari de la PPDA i-au solicitat astăzi ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, prezentă la ședința Parlamentului, să amintească regulile epidemiologice în contextul pandemiei de COVID-19.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, însă, nu i-a oferit cuvântul niciodată: „Eu cred că doamna ministră nu poate să facă un comentariu nu știu cum”.

Mai mult, socialista Greceanîi i-a închis microfonul deputatului Iurie Reniță, atunci când acesta a vrut s-o întrebe direct pe ministra Dumbrăveanu despre același lucru: „Nu este la subiect”.

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, susține că protocoalele naționale prevăd în mod clar că o persoană care se tratează de COVID-19 este obligată să stea în autoizolare încă 14 zile.

„Regula celor 14 zile de autoizolare după externare este prevăzută în protocoale și este obligatorie și executorie pentru toată lumea, indiferent de funcțiile deținute, fie că e muritor de rând sau demnitar, dar mai ales în cazul persoanelor cu funcții publice după care se orientează multă lume”, a declarat Nicolae Furtună pentru Ziarul NAȚIONAL.

Aceeași sursă a precizat că persoanele asimptomatice se tratează, de regulă, mai repede de COVID-19, așa cum ar fi cazul celor doi legislatori.

Întrebat ce se poate întâmpla în acest caz concret, când cei doi deputați au venit la ședință la scurt timp după ce s-au tratat, Furtună a spus că „teoretic - nimic, dar practic - regula trebuie respectată de către toată lumea”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md