Transparency International Moldova: Eforturile ANI de verificare a averilor funcționarilor rămân timide și sub așteptările societății

Irina Odobescu
11/06/2020

Agenția Națională de Integritate și-a focusat activitatea doar pe prezentarea la timp a declațiilor funcționarilor, iar verificarea veniturilor și identificarea averilor nejustificate rămân timide și sub așteptările societății. Concluzia a fost formulată de experții organizației Transparency International – Moldova în baza unui raport de monitorizare a două politici anticorupție: Declararea averilor și intereselor personale și Etica și meritocrația.

„Jurnaliștii de investigație au relatat despre modul de viață luxos, averile impunătoare, donațiile primite de persoanele cu funcții publice, inclusiv unii miniștri, secretari de stat, funcționari publici. Eforturile ANI însă au fost sub așteptări”, a declarat experta Transparency International Moldova, Ianina Spinei. 

În raport se menționează că în urma unui sondaj efectuat între angajații diferitor ministere, circa 60 la sută dintre respondenți susțin că au fost instruiți cum să completeze declarațiile de avere și interese personale. În același timp, experții au constatat că există multe deficiențe în partea ce ține de completarea corectă a declarațiilor. „Problemele ce țin de completarea şi depunerea declarațiilor sunt de ordin tehnic și anume de proasta funcționare a SIA e-Integritate. Cu toate că ANI utilizează o manieră laudativă în raport cu SIA e-Integritate, care ar funcționa 24/24, acest lucru este total opus față de ceea ce spun angajații”, se arată în raportul Transparency International. 

Rezultatul sondajului efectuat în cadrul monitorizării mai arată că fiecare al patrulea respondent a raportat cazuri de încălcare a normelor de conduită, iar fiecare al treilea, că procedura de evaluare şi promovare a cadrelor n-a fost obiectivă şi transparentă.

O altă problemă depistată de experții implicați în monitorizare ține de transparența concursurilor de angajare în instituțiile publice. Pe portalurile oficiale ale instituțiilor deseori lipsesc informațiile despre desfășurarea concursurilor de angajare, listele candidaţilor admişi la concurs; listele candidaţilor admişi la interviu sau ale celor care au promovat concursul. Doar patru din cele 12 entităţi monitorizate au respectat toate condițiile privind promovarea carierei pe pagina web. 

Experții Transparency International – Moldova au formulat și un șir de recomandări pentru redresarea situației, cum ar fi accesul societății civile și mass-media la baza de date digitalizată a Declarațiilor de avere și interese personale cu posibilitatea de sortare automată a datelor, continuarea procesului de instruire a angajaților privind completarea declarațiilor, creșterea transparenței decizionale prin oferirea informațiilor pe paginile web. 

Irina Odobescu
11/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii