Detalii noi despre pana de curent de la Institutul de Medicină Urgentă: Medicii au folosit pompe manuale pentru a-i salva pe pacienții intubați

Julieta Savițchi
11/06/2020

Medicii au fost puși în situația să pompeze manual oxigen în plămânii celor 16 pacienți intubați din secția de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, unde s-a produs o pană de curent electric în noaptea de duminică.

În timp ce conducerea instituției susține că nimeni din pacienții conectați la aparatele de ventilare mecanică nu a avut de suferit, unii medici se arată sceptici și nu exclud că unii dintre acești pacienți ar putea suporta consecințe din cauza alimentării insuficiente a creierului cu oxigen.

„Aparatele de ventilare mecanică dispun de acumulatoare care le asigură funcționarea independentă cca 30 de minute. După epuizarea acumulatoarelor, personalul din secția de reanimare a fost pus în situația să folosească pompe manuale pentru a-i ajuta pe cei intubați. Riscul a fost foarte mare, deoarece, din cauza nealimentării creierului cu oxigen, pacientul poate să ajungă în stare vegetativă. Au mai fost cazuri când generatorul nu s-a conectat automat, dar problema a fost rezolvată în 5-10 minute”, ne-a declarat un medic care a cerut să-i păstrăm anonimatul.

Incidentul de la Institutul de Medicină Urgentă s-a produs după miezul nopții, fiind întreruptă electricitatea în tot cartierul. Deși în astfel de situații este prevăzut să se conecteze automat generatorul pentru alimentare alternativă cu energie electrică, de această dată sistemul nu a funcționat. Unii medici afirmă că spitalul a stat fără curent aproximativ o oră, în timp ce conducerea instituției susține că este vorba de 34 de minute.

„Nu știm exact ce s-a întâmplat. Au fost niște probleme tehnice. Nu a mai fost o astfel de situație. S-au luat măsuri ca să nu se mai repete”, ne-a declarat Dorina Arsene, responsabilă pentru comunicare în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Surse din cadrul instituției ne-au comunicat că generatorul s-ar fi aflat în reparație.

Julieta Savițchi
11/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii