‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața mondială agricolă: Noi modificări de prețuri

Piața mondială agricolă: Noi modificări de prețuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile pentru grâu au scăzut ieri pe Euronext, dar și pe bursa din Chicago. Egiptul încearcă să profite de aceste reduceri și a anunțat o nouă licitație pentru livrări în perioada 12 și 22 iulie. Grâul din regiunea Mării Negre rămâne a fi competitiv, astfel, va fi interesant de monitorizat prețurile tranzacțiilor.

Potrivit Agritel, dolarul continuă să scadă. În această dimineață, raportul euro/dolar este de 1.1340. Prețurile pentru petrol rămân neschimbate și se tranzacționează la 38,10 dolari/baril în New York.

Abares și-a revizuit estimarea privind recolta de grâu din Australia la 26,7 milioane de tone (de la 21,3 milioane tone luna trecută). Condițiile meteo actuale caracterizate prin mai multe precipitații înregistrate în ultimele săptămâni sunt favorabile și oferă condiții bune pentru însămânțare. Suprafața a fost revizuită până la 13 milioane ha, ceea ce reprezintă cu 8% mai mult decât era estimat în martie. Cu toate acestea, datele trebuie analizate cu multă atenție, deoarece sezonul în emisfera sudică abia începe și este încă departe de recoltare (noiembrie/decembrie).

Abares a prezentat și prgonoze optimiste în ceea ce privește producția de orz, estimat la 10,6 milioane tone, și canola cu o prognoză de recoltă de 3,2 milioane tone.

Pe arena internațională, pe lângă licitația prezentată de Egipt, se remarcă și noi vânzări de soia Chinei de către SUA.

În Franța, Ministerul Agriculturii estimează producția de orz de toamnă la 8,17 milioane tone, în scădere cu 11,7% față de acum un an. Producția de rapiță este estimată la 3,46 milioane de tone, ceea ce este aproape cu recolta obținută anul trecut. Suprafața cultivată cu grâu a fost redusă la 4,59 milioane ha, comparativ cu 4,62 milioane ha anul trecut și suprafața de 5 milioane ha de acum 2 ani.

‹ adv ›

Prețurile pentru rapiță s-au schimbat ușor ieri, în timp ce prețurile pentru canola au crescut.

Piața SUA

Prețurile pentru toate culturile agricole la bursa din Chicago ieri și-au pierdut pozițiile pe fondul condițiilor meteorologice favorabile.

‹ adv ›

Astfel, potrivit datelor prezentate, starea a 75% din suprafețele cultivate cu porumb și 72% din cele cu soia este apreciată ca fiind bună sau foarte bună, ceea ce depășește așteptările comercianților. Recoltarea grâului de toamnă a progresat până la 7%, în condițiile în care starea a 51% din suprafețele cultivate cu grâu este apreciată ca fiind bună sau excelentă.

În Brazilia, Conab estimează producția de soia la 120,42 milioane tone, iar producția de porumb la 100,99 milioane tone. Prețurile pentru soia braziliană s-au majorat recent, ceea ce a permis producătorilor americani să crească competitivitatea pe piață, așa cum se poate observa în cazul vânzărilor făcute către China.

Ieri, fondurile au fost neto-vânzători a 15.500 de loturi de porumb și 7.000 loturi de grâu.

Comercianții sunt în așteptarea raportului USDA, care va fi prezentat astăzi seara.

Piața regiunii Mării Negre

Vremea din bazinul Mării Negre este încă determinată de anticiclon. Vremea caldă se va menține în următoarele 15 zile. În regiunea Kuban, temperatura maximă așteptată de + 35°C ar trebui să fie înregistrată mâine. Sunt așteptate ploi în România și vestul Ucrainei până în weekend.

Condițiile actuale vor accelera finalizarea ciclului la cereale în regiunile sudice. Recoltarea orzului ar trebui să înceapă în zilele următoare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›