Opoziția a câștigat majoritatea în Comisia juridică: Legea ONG-urilor rămâne cu amendamentele vechi, iar propunerile socialistului Vasile Bolea nu trec

Legea ONG-urilor rămâne cu amendamentele vechi, asta după ce propunerile înaintate de socialistul Vasile Bolea au fost blocate în cadrul ședinței de astăzi a Comisie juridică, numiri și imunități.

Foto: UNIMEDIA

Partidele de opoziție a propus excluderea analizării amendamentelor inițiate de PSRM, însă din numărul de 8 membri prezenți la ședință, 4 au votat împotrivă, iar 4 pentru. Ulterior, când a venit rândul ca ordinea de zi să fie votată, membrii prezenți au votat la fel. Astfel, din cauza parității de voturi, ședința Comisiei a fost anulată.

De precizat că în Comisia juridică, numiri și imunități sunt 9 membri, iar astăzi unul din ei nu s-a prezentat la ședință. Din numărul total, 5 deputați aparțin opoziției, iar 4 partidelor de guvernare.

- Bolea Vasile - PSRM

- Agache Angel - Pro Moldova

- Dolinţă Alla - PSRM

- Litvinenco Sergiu - PAS

- Novac Grigore - PSRM

- Plîngău Dinu - Platforma DA

- Sîrbu Serghei - Pro Moldova

- Suhodolski Alexandr - PSRM

- Ulanov Denis - ȘOR

Legea ONG-urilor este supusă iarăși discuțiilor. De data aceasta mai multe critici au venit asupra mai multor amendamente propuse de socialistul Vasile Bolea. Acesta a venit cu mai multe idei, care, potrivit celor din opoziție ar fi mai dure decât în Rusia. Printre amendamente se numără și interdicția ONG-urilor de a determina puterea legislativă/executivă să ia unele decizii în favoarea organizațiilor non-comerciale. De asemenea, se propune ca ONG-urile să nu mai poată monitoriza campaniile electorale și alegerile.

Amintim că șeful statului Igor Dodon a declarat că s-a găsit un consens pentru a vota legea ONG-urilor. Astfel, potrivit lui, cel mai probabil săptămâna curentă legea va fi adoptată în Parlament și transmisă Președintelui spre promulgare.

Legea ONG-urilor a devenit mărul discordiei în Parlament. Problemele erau legate de art. 6 aliniat 4, ce se referă la modul în care ONG-urile pot ajuta formațiunile politice: „Organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice. Organizațiile necomerciale constituite de partidele politice și organizațiile social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice în scopul consolidării capacităților organizaționale ale acestora”, dar și de aliniatul 5 din același articol: „În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii concurenților electorali sau nu poate face agitație electorală”. PSRM, dar și președintele Igor Dodon au anunțat că nu vor accepta legea în varianta existentă, iar modificările decise la ședința coaliției de guvernare încă nu au fost specificate.


Pub