Legendarul film „Pe aripile vântului”, retras de pe platforma de streaming HBO Max, fiind considerat rasist

Platforma de streaming HBO Max a retras „temporar” filmul „Gone With the Wind/Pe aripile vântului” din grilă. Lungmetrajul (3 ore şi 58 de minute) cu 8 Oscaruri, calificat de unii istorici drept revizionist, a fost retras în plină mișcare de protest contra rasismului şi violenţelor poliţiei faţă de persoanele de culoare în SUA, relatează The Hollywood Reporter.

Foto: GETTY IMAGES

Un purtător de cuvânt al HBO a declarat pentru publicație că filmul turnat în anul 1939 „este produsul epocii sale prezintă unele prejudecăți etice și rasiale, care, din păcate, erau comune în societatea americană”.

HBO a promis că vor readuce ulterior filmul pe platformă, dar „ însă cu o contextualizare pentru a resitua opera în epoca sa. Reprezentantul companiei a precizat că filmul va fi prezentat integral, fără schimbări, pentru că dacă s-ar proceda în mod contrar ar însemna „a pretinde că aceste prejudecăţi nu au existat niciodată”.

La 8 iunie, scenaristul John Ridley, care a câștigat un Oscar pentru scenariul producției cinematografice „12 Years a Slave/12 ani de sclavie”, a criticat filmul „Gone With the Wind” și a cerut HBO Max să elimine filmul din accesul liber, întrucât „perpetuează unele dintre cele mai dureroase stereotipuri ale oamenilor de culoare”.

„Gone With the Wind” a fost criticat și în trecut pentru portretizarea afro-americanilor și pentru romantizarea sclaviei.

Actrița de culoare Hattie McDaniel, care a jucat în „Gone With the Wind”, a devenit prima actriță afro-americană care a primit un Oscar. În 1940 a fost premiată pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Datorită segregării rasiale, McDaniel a stat separat de colegii săi de film în timpul ceremoniei.

De asemenea, pe fondul protestelor în masă împotriva violenței poliției și a discriminării rasiale din Statele Unite și alte țări, canalul de televiziune Paramount Network a refuzat să difuzeze serialul „Cops” cu mai puțin de o săptămână înainte de premiera celui de-al 33-lea sezon.


Pub