Consilierul prim-ministrului, despre insuficiența de paturi în spitale: Nepăsarea unora este cel mai mare pericol acum

Consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, susține că în contextul pandemiei de coronavirus, problema principală nu este lipsa de paturi în spitale, ci nepăsarea unor cetățeni, care, spune el, s-au relaxat prea tare, odată cu anularea mai multor restricții.

Foto: UNIMEDIA

„Problema nu este în numărul paturilor în instituțiile medicale specializate. E clar de la sine că numărul paturilor este limitat. Problema este în nepăsarea unor grupuri de oameni”, a menționat Vitalie Dragancea, pentru UNIMEDIA.

Potrivit consilierului prim-ministrului, restricțiile impuse inițial au avut mai multe misiuni: „A fost un exercițiu de informare și disciplinare a societății, în cadrul căruia au fost comunicate pericolele generate de Covid-19 și modalitățile de protejare personală în condițiile epidemiei actuale. Sistemul de sănătate a realizat un șir de instruiri cu suportul OMS, pentru a crește nivelul de pregătire a cadrelor medicale în gestionarea epidemiei virusului nou și a elaborat și pus în aplicare proceduri referitoare la identificarea și tratarea persoanelor”.

Cât despre oportunitatea ridicării restricțiilor anume acum și creșterea, în context, a numărului de persoane diagnosticate cu Covid-19, consilierul susține că măsura a fost una inevitabilă, atât din perspectiva socială, cât și din cea economică: „Oamenii au deprins să trăiască liber, să se miște liber și nu rezistă mult timp închiși între 4 pereți. Deci, după 2 luni de stare de urgență, inevitabil urmau să fie ridicate gradual restricțiile la mișcare. Din perspectiva economică – restricțiile au afectat industriile specializate în prestarea serviciilor de alimentație publică – cafenelele și restaurantele, serviciilor de comerț cu amănuntul a produselor ne-esențiale – centre comerciale și piețe, serviciilor de transport pasageri auto și aerian, serviciilor hoteliere și de agrement, serviciilor industriei de frumusețe – frizerii și saloane de frumusețe, sălile de sport și altele. În aceste domenii sunt angajați zeci de mii de oameni și acești oameni trebuie din ceva să existe. Între timp restricțiile au afectat dramatic încasările în bugetul de stat, iar numărul salariaților publici, a pensionarilor și a beneficiaarilor de îndemnizații nu a scăzut”, a punctat Dragancea.

„Pentru a reporni economia e nevoie de ridicarea restricțiilor, iar pentru a nu intra în colaps epidemiologic e nevoie de disciplina personală a fiecărui om. Nepăsarea personală este acum cel mai mare pericol public”, a conchis funcționarul.


Pub