(doc) Pensia privată începe să prindă viață în RM: Ce prevede proiectul votat astăzi în Guvern

Pensia privată începe să prindă viață în Republica Moldova. Guvernul a aprobat astăzi un Proiect de lege care prevede instituirea fondului de pensii facultative.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit proiectului de lege, orice persoană salariată poate adera la un fond de pensii private, mai mult, după doi ani de contribuție, persoanele au dreptul să investească banii acumulați. De asemenea, dreptul de proprietate asupra contribuţiilor plătite de angajator în numele salariatului la un fond de pensii, precum şi asupra rezultatelor investirii acestor contribuţii, revine salariatului după un termen de cel puţin doi ani de la data de aderare la fondul de pensii.

În proiect se mai prevede că mărimea contribuţiilor la un fond de pensii și modul de plată se stabileşte în contractul individual de aderare potrivit regulilor planului de pensii.

„În cazul nevirării la termen a contribuţiilor, administratorul este în drept să calculeze și să încaseze dobânzi/penalităţi de întârziere în modul stabilit de prospectul planului de pensii facultative. În cazul în care contribuția la un fond de pensii nu este achitată din vina angajatorului, acesta va fi obligat să achite dobînzile/penalităţile de întârziere care, în mod normal, sunt plătibile de către participant pentru cazul de întârziere, în temeiul contractului individual de aderare”, se arată în proiect.

Participanţii pot, să modifice, să suspende sau să înceteze plata contribuţiilor la un fond de pensii, înştiinţînd în scris administratorul şi angajatorul, după caz, cu cel puţin 30 de zile înainte de data suspendării sau încetării contribuţiilor.

Dreptul la pensia facultativă se acordă la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative:

a) participantul a împlinit vîrsta de 60 de ani;

b) au fost plătite minimum 60 de contribuţii lunare;

c) activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute de legislaţia privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor facultative.

Iată întregul proiect:

Legea privind fondurile de pensii facultative aşa şi nu a fost adoptată în lectură finală, ba, dimpotrivă, în august 2016, guvernul a solicitat retragerea actului respectiv din Parlament, în vederea revizuirii integrale a conceptului şi perfecţionării acestuia, prin prisma bunelor practici europene în domeniu.

Inițiativa votată astăzi urmează să fie aprobată Parlament.


Pub