O balenă cu cocoaşă, cu o lungime de aproximativ 10 metri, descoperită moartă într-un fluviu din Canada

O balenă cu cocoaşă, ale cărei salturi au atras sute de curioşi la Montreal în ultimele zile, a fost găsită moartă, fiind recuperată din fluviul St. Laurent marţi, informează AFP.

Foto: ro.wikipedia.org

Cadavrul cetaceului a fost zărit marţi dimineaţă de pilotul unei nave, la câteva zeci de kilometri est de metropola Quebec, în apropiere de localitatea Varennes.

„În această dimineaţă, pilotul unei nave comerciale a semnalat o carcasă de balenă”, a confirmat Marie-Eve Muller, purtătoarea de cuvânt a Reţelei de intervenţie în caz de urgenţă pentru mamifere marine din Quebec (RQUMM). „Este foarte probabil să fie aceeaşi balenă văzută la Montreal în urmă cu câteva zile”, a adăugat ea.

Cadavrul acesteia a fost remorcat de o navă a Ministerului canadian pentru pescuit şi oceane până la Sainte-Anne-de-Sorel, la circa 80 de kilometri est de Montreal, şi lăsat pe ţărmul acestei localităţi, transmite Agerpres.

O necropsie urma să fie efectuată miercuri dimineaţa de către o echipă de medici veterinari de la Universitatea din Montreal pentru a stabili cauzele morţii balenei, a precizat RQUMM.

Balena, cu o lungime de aproximativ 10 metri şi o vârstă estimată la între doi şi trei ani, a fost zărită la sfârşitul lunii mai, în fluviul St. Lawrence, în faţa oraşului Montreal. Câteva sute de curioşi au venit să-i observe mişcările timp de câteva zile în faţa Vieux-Port, lângă podul Jacques-Cartier.

Metropola Quebec se află la peste 400 de kilometri de habitatul natural al acestui cetaceu şi este pentru prima dată în peste o sută de ani când o balenă de această dimensiune a fost observată atât de în amonte, potrivit specialiştilor.

Pilotul navei care a descoperit carcasa marţi dimineaţă, Simon Lebrun, a explicat pentru postul Radio-Canada că nu a remarcat „sânge sau deformări” ale corpului balenei, ceea ce ar exclude posibilitatea unei coliziuni cu o navă.

Specialiştii au sperat că tânăra balenă, care nu mai fusese văzută de duminică, să găsească singură „drumul de întoarcere către familia sa”, a precizat Muller.

Potrivit RQUMM, o balenă cu cocoaşă poate ajunge la maturitate la o lungime de 13 - 17 metri şi o greutate de 40 de tone.


Pub