10 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: Număr record de infectați și șase decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Număr record de infectați

Astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate 296 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în urma procesării a 1 587 de teste.  Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 10 321  cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 31 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 21, personal auxiliar- 6. În total,  5930 persoane au fost tratate de COVID-19.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre alte patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre două femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 57 și 80 de ani.

Amenzile aplicate în perioada stării de urgență rămân în vigoare

Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege pentru declararea amnistiei asupra aplicării sancțiunilor contravenționale în baza art. 761 alin. (1) din Codul contravențional pentru perioada stării de urgență. Proiectul , propus cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați, prevedea restituirea din bugetul de stat a sumei de 36 de milioane lei, care au fost încasate sub formă de amenzi de la persoanele fizice și juridice pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a catalogat acest proiect drept unul populist, menționând că „este extrem de periculos să ieși, în plină pandemie, cu un asemenea proiect, care promovează nesupunerea față de măsurile luate de stat”.

Donație din partea Fundației Siol din Irlanda pentru lupta cu COVID-19

6 centre de plasament pentru persoane cu dizabilități adulte și 2 – pentru copii cu disabilități sunt dotate cu echipament de protecție împotriva noului virus COVID-19, grație unui suport financiar, în valoare de 50000 euro, oferit de Fundația Siol din Irlanda. Astfel, instituțiile au primit echipament ce include măști chirurgicale, măști cu respiratoare, mănuși chirurgicale, combinezoane, halate medicale, bahile, bonete, ochelari de protecție, viziere, termometre cu raze infraroșii și dezinfectant .

308 pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte două decese

308 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 20 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 768 bolnavi sunt în stare de gravitate medie,a anunțat în dimineața zilei de astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 10 025 cazuri de infecție cu noul Coronavirus.

Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 101 persoane cu suspecție la COVID-19. Alte 133 persoane au fost tratate și externate, pe parcursul ultimelor 24 h. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5 930.

Ministerul a anunțat despre înregistrarea altor două decese provocate de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 85 de ani din raionul Fălești și un bărbat de 83 de ani din raionul Ceadâr-Lunga.

În capitală mai sunt libere doar 133 de paturi pentru cei infectați cu COVID-19

În spitalele din țară sunt tot mai puține locuri libere pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. În municipiul Chișinău, acolo unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri de boală, mai sunt dispobinile peste o sută de paturi, anunță TV8.

Tatiana Bucearschi, șefa Direcției sănătate a menționat că situația este una alarmantă. „În instituțiile strategice avem 624 de paturi. La moment, sunt ocupate 491 de paturi. Total, confirmați cu Covid-19 pozitivi, avem în aceste spitale 459 de persoane”. Lupta cu temutul virus devine și mai complicată pentru că o parte dintre pacienți sunt lucrătorii medicali, spun responsabilii. Doar în capitală, 225 de angajați ai sistemului medical au fost infectați.

Foto: Facebook/OMS Moldova

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.