Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

10 Iun. 2020 / 15:39

Proiect de extindere a programului de subvenţionare a dobânzii la credite

Guvernul, întrunit în şedinţă miercuri, 10 iunie, a aprobat un proiect prin care se propune majorarea sumei creditelor contractate de agenţii economici în perioada de criză şi pentru care este subvenţionată dobânda, dar şi extinderea categoriilor de beneficiari ai programului în cauză.

„Proiectul urmăreşte implimentarea unor soluţii adiţionale de susţinere a mediului de afaceri în contextul atenuării efectelor crizei pandemice asupra economiei naţionale”, a precizat Sergiu Puşcuţa, ministrul Finanţelor.

Potrivit premierului Ion Chicu, de această facilitate vor beneficia şi agenţii economici care au contractat credite de la instituţii nebancare.

„Acest proiect vine să acorde suport suplimentar agenţilor economici în condiţii de criză. Se dublează volumul creditelor pentru care statul este gata să compenseze dobânzile şi se extind aceste posibilităţi şi pentru întreprinderile din sectorul nebancar. Eu cred că oferirea posibilităţii de subvenţionare a creditelor şi pentru anul viitor ar fi un factor care ar spori accesibilitatea creditelor”, a menţionat Ion Chicu.

Proiectul presupune suplinirea atribuţiilor Serviciului Fiscal de Stat cu funcţii de exercitare a verificărilor aferente corectitudinii mărimii subvenţiei acordate întreprinderilor şi organizaţiilor necomerciale care au instituit şomaj tehnic şi/sau staţionare şi a corectitudinii mărimii subvenţiei acordate în cadrul programului de subvenţionare a dobânzilor.

Astfel, valoarea maximă a creditelor care sunt sau urmează a fi contractate de agenţii economici s-a majorat de la trei la şase fonduri de salarizare lunare. Totodată, Guvernul a decis şi extinderea perioadei de acordare a acestei facilităţi până la finele anului 2021. Decizia finală urmează să fie adoptată de Parlament. 

 

Comentarii