16:52:37 18.04.2024
Stiri

Banca Mondială avertizează că economia globală se va contracta cu 5,2% în acest an, fiind cea mai profundă recesiune de la al Doilea Război Mondial încoace

Știri 10.06.2020 09:45 Vizualizări881 Autor: Ziarul National
Banca Mondială avertizează că economia globală se va contracta cu 5,2% în acest an, fiind cea mai profundă recesiune de la al Doilea Război Mondial încoace


Economia mondială se va contracta cu 5,2% în acest an ca urmare a „șocului rapid și masiv provocat de pandemia de coronavirus și de măsurile de carantină pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2”, a atras atenția Banca Mondială în ultimul său raport privind economia globală.

Instituția avertizează că este vorba despre „cea mai profundă” recesiune de la al Doilea Război Mondial, iar numărul de ţări care vor ajunge în recesiune în acest an face să se contureze cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani, potrivit instituţiei.

Conform estimărilor, economiile dezvoltate vor fi semnificativ mai afectate decât cele emergente, în vreme ce economia Zonei Euro va înregistra cea mai profundă scădere, de peste 9%.

Activitatea economică dintre țările dezvoltate va înregistra o contracție de 7% în acest an, având în vedere că cererea și oferta la nivel intern, precum și comerțul au fost puternic perturbate de COVID-19.

Astfel, economia SUA ar urma să scadă cu 6,1%, cea a Zonei Euro cu 9,1%, în timp ce China va rămâne pe o creștere mică, de doar 1%.

Țările emergente și cele în curs de dezvoltare vor înregistra o scădere de 2,5%, prima contracție la nivel de grup din ultimii 60 de ani. În termeni de PIB/capita (raportată la populație, în prețuri curente), se anticipează o contracție de 3,6%, lucru care va arunca milioane de oameni în sărăcie extremă.

Instituția financiară precizează că a luat în calcul un scenariu optimist, în care restricțiile cauzate de pandemie vor fi eliminate începând cu finalul lunii iunie.

Într-un secenariu pesimist, în care un al doilea val ar impune încă trei luni de carantină în acest an, economia mondială ar înregistra o scădere de 8%, urmată de o redresare lentă în 2021, de doar 1%.

Banca Mondială a lansat deja programe de ajutor de urgență în 100 de țări în curs de dezvoltare, fiind pregătită să aloce 160 de miliarde dolari în următoarele 15 luni pentru a sprijini redresarea economică şi pentru a ajuta ţările să reacţioneze la consecinţele sanitare imediate ale pandemiei.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md