Aprobat de Guvern! La Universitatea de Medicină se lansează un nou program de studii de licență

images_cms-image-000062312
Foto: foto simbol/deschide.md

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va lansa în acest an un nou program de studii superioare de licență în Sănătate publică. Guvernul a decis, în data de 10 iunie curent, reducerea de la 6 la 4 ani a duratei de studii pentru formarea acestor specialiști, ca urmare a modificării conceptului specialității din „Medicină preventivă” în „Sănătate publică”.

Prim-prorectora Olga Cernețchi a specificat că, dacă anterior erau pregătiți specialiști în Medicină preventivă, cu studii superioare integrate, cu durata de 6 ani de studii, începând cu anul curent vor fi formați licențiați în Sănătatea publică cu durata de studii de 4 ani. După finalizarea studiilor, licențiații în Sănătate publică vor putea, concomitent, să se angajeze la lucru în cadrul centrelor de sănătate publică sau în calitate de manageri în domeniul sănătăţii, precum și să urmeze studiile de masterat la una dintre specialitățile caracteristice anterior pentru Medicina preventivă: igiena, microbiologia, diagnosticul de laborator și epidemiologia.

Potrivit prorectorei, perioada de studii pentru obținerea licenței în Sănătate publică a fost stabilită de 4 ani, pentru că atât planurile de învățământ, cât și conceptul de studiere se diferențiază de cele pentru specialitatea Medicină preventivă.

„Specialistul în Sănătatea publică are un spectru mai extins de activitate: sănătatea mediului, siguranța sanitar-epidemiologică a populației, nutriția, demografia, problemele ce țin de medicină socială etc”, a adăugat profesoaraOlga Cernețchi.

Absolvenții programului Sănătate publică pot activa atât în mod autonom, cât și în echipă, în cadrul: Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor de învățământ, ONG-urilor, administrației publice locale, instituțiilor de cercetare etc.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, până în anul 2025 va fi necesar un număr de 200 de de specialiști cu studii superioare în Sănătate publică.

 

Documentul aprobat de Guvern poate fi consultat în AICI.

Reamintim că, tot în cadrul ședinței de astăzi, cabinetul de miniștri a votat introducerea unei noi specialități în sistemul de studii superioare din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente