(video) „Poți să obții orice job din domeniul financiar.” Ce trebuie să știi dacă vrei să urmezi o carieră în Finanțe și Bănci

eveniment2

În fiecare săptămână, la #diez vorbim cu specialiști din diverse domenii pentru a răspunde îndoielilor și întrebărilor pe care viitorii studenți le pot avea înainte de admiterea la facultate. Marți, 9 iunie, am discutat despre Finanțe și Bănci cu Natan Garștea, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Corneliu Munteanu, șef al Departamentului Planificare Strategică și Buget în cadrul MAIB, și Valeria Mirca, proaspăt licențiată în Economie la ASEM.

Valeria a povestit că a ales să studieze Finanțe și Bănci datorită faptului că domeniul este complex și îți deschide o arie largă de profesii. Deși nu era prietenă cu matematica în liceu, nu i-a fost teamă de greutăți și a învățat să o îndrăgească. „Economia e foarte importantă în toate sferele vieții noastre. Trebuie să o cunoaștem chiar dacă nu lucrăm în acest domeniu”, crede Valeria.

Pentru Corneliu Munteanu a fost o simplă alegere a ceea ce îi plăcea să facă: „Îmi plac cifrele, îmi place să fac analize, sinteze, iar decizia a fost să rămân în economie, optând pentru studii anglofone”. Corneliu crede că studiile sunt o etapă importantă pentru a putea urma o profesie cu profil economic. „Domeniul bancar are un spectru foarte larg, începând cu teorie economică micro și macro, analiză eco-financiară, până la art-oratorică și diplomație.”

Natan a luat decizia de urma o carieră în Finanțe și Bănci la mijlocul anilor ’90, atunci când situația în țară era tristă din punct de vedere economic. Nu știa exact ce va face după absolvire, însă domeniul era unul promițător la acel moment. „În primul an de facultate, am înțeles că Economia poate fi o profesie interesantă și nu mi-a părut rău vreodată de alegerea mea.”

Despre viața de student, Valeria a povestit că este foarte important să fii un student activ, să te implici cât mai mult în activitățile universitare. „Pentru că am fost implicată și am fost gata de noi oportunități, am ajuns să fiu parte a mai multor proiecte, atât în cadrul ASEM cât și în altele, extracurriculare. Astfel, am participat în cadrul unui proiect economic în Japonia, fiind singura reprezentantă din Moldova. Mi-am dat seama că dacă te implici și crezi în ceea ce faci, profesorii o să te încurajeze să faci mai mult. Viața de student nu înseamnă doar carte, caiet și niște referate. Înseamnă oameni care te motivează și care-ți pot răspunde la toate întrebările pe care le ai.”

Corneliu este și lector universitar la ASEM și ne-a povestit că secretul succesului unui student este direct proporțional cu doza de curiozitate pe care acesta o are. „Studentul trebuie să cerceteze individual de trei ori mai mult decât informația pe care o primește în auditoriu și să nu se limiteze doar la ceea ce spune profesorul. Viața de student e interesantă dacă profiți de ea, în sensul bun al cuvântului. Îți oferă un spectru vast de oportunități.”

„În perioada studenției, am fost provocată să-mi dezvolt abilitățile de lucru în echipă și de analiză asupra unor situații. Am învățat, de asemenea, că orice opinie trebuie bine argumentată”, a mai povestit Valeria, care este de părere că pentru a le reuși pe toate, studenții au nevoie de o bună gestionare a timpului personal.

Cât de mare poți crește în Finanțe și Bănci?

Corneliu a povestit că după absolvire, poți să găsești orice job dorești în sectorul financiar. „MAIB are o academie unde permanent ne întâlnim cu tineri, le explicăm ceea ce nu le e clar; e o academie alternativă, unde interacționăm cu viitorii clienți și cu cei actuali. Te poți angaja în front office și poți fi în contact cu clientul, poți analiza, citi situația financiară, consilia clienții. Este un spectru foarte larg.”

Perspectivele profesiei depind de gradul de profesionalism câștigat și de cunoștințele acumulate, ne-a spus Natan. „Poți începe ca un economist simplu care face analize financiare într-o instituție publică. După asta, în funcție de aptitudini, calități dobândite și volumul de muncă depus, crești mai mult sau mai mult. Vârful carierei ar fi de director financiar în vreo companie. Dacă obții și anumite calificări internaționale și activezi în companii transnaționale, poți migra în diferite țări. Concurența în acest domeniu este destul de mare. Ca să începi lucrul, nu îți trebuie mult, e simplu, dar ca să avansezi, trebuie să prezinți valoare.”

Salariul poate fi unul mai mult decât decent dacă ești un specialist bun, este de părere Corneliu. „În momentul în care vii la interviu și ești întrebat despre salariu, trebuie neapărat să spui o sumă care este direct proporțională cu ce poți tu oferi angajatorului. Astăzi, este un must să știi să folosești Word, Excel. Este un must să cunoști minimum două limbi străine și să știi elementele de bază ale domeniului. Doar cu aceste calități și cu un CV îngrijit nu impresionezi pe nimeni, de aceea când menționezi despre așteptarea salarială în cadrul interviului, trebuie să ai ceva mai mult, o plus valoare, acest avantaj poate veni din activitățile extracurriculare pe care le-ai avut.”

Despre eveniment

Evenimentele #diez „Dacă rămân acasă, merg la…” au scopul de a oferi ghidare în carieră viitorilor studenți care urmează să studieze la o universitate autohtonă. În cadrul acestora, discutăm live cu profesioniști, profesori și studenți din diverse domenii, care povestesc din experiența lor profesională, dar și oferă sfaturi utile viitorilor profesioniști. Evenimentele sunt realizate în parteneriat cu Moldova Agroindbank.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente