Parlamentul se va întruni în ședință plenară în această săptămână. Legea ONG-urilor, printre subiectele de pe ordinea de zi

Șeful statului Igor Dodon a declarat că s-a găsit un consens pentru a vota legea ONG-urilor. Astfel, potrivit lui, cel mai probabil săptămâna curentă legea va fi adoptată în Parlament și transmisă Președintelui spre promulgare.

Foto: UNIMEDIA

„Ce ține de Parlament, mâine va fi convocat biroul permanent al Parlamentului pentru convocarea ședințelor plenare ordinare pentru ziua de joi și posibil vineri. Sunt mai multe subiecte, cele mai importante: legea pentru susținerea veteranilor, alt proiect, ONG, noi ne-am expus public, s-a găsit consens pentru modificarea unor articole care ar premite să să minimizăm riscurile de implicare a forțelor externe în politica internă a RM și dacă ele vor fi susținute, săptămâna curentă va fi votată”, a conchis Dodon.

Coaliția de guvernare PSRM și PD a decis vineri, 5 iunie, că vor vota, în lectură finală, Legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile Uniunii Europene pentru acordarea celei de-a doua tranșă a sprijinului macro-financiar, dar cu unele modificări. de asemenea, cele două formațiuni au decis că vor anula Legea privind cetățenia prin investiție, pe care a fost aplicat moratoriu anterior. Deciziile au fost luate la ședința de la Guvern, la care a participat președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, întreg cabinetul de miniștri, dar și liderii celor două partide din coaliția de guvernare.

Legea ONG-urilor a devenit mărul discordiei în Parlament. Problemele erau legate de art. 6 aliniat 4, ce se referă la modul în care ONG-urile pot ajuta formațiunile politice: „Organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice. Organizațiile necomerciale constituite de partidele politice și organizațiile social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice în scopul consolidării capacităților organizaționale ale acestora”, dar și de aliniatul 5 din același articol: „În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii concurenților electorali sau nu poate face agitație electorală”. PSRM, dar și președintele Igor Dodon au anunțat că nu vor accepta legea în varianta existentă, iar modificările decise la ședința coaliției de guvernare încă nu au fost specificate.


Pub