(video/doc) Ședința CMC a luat sfârșit: Vezi ce subiecte au fost aprobate

Astăzi, 09 iunie 2020, are loc ședința Consiliului Municipal Chișinău. Ordinea de zi a ședinței are 29 de subiecte.

Foto: UNIMEDIA

(18:30) Ședința CMC a luat sfârșit.

(17:58) Aleșii locali au votat în unanimitate proiectul de decizie cu privire la desemnarea membrilor Comisiei de predare-primire a instalațiilor și rețelelor publice de infrastructură tehnico-edilitară.

(17:57)Proiectul de decizie cu privire la modificarea deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 2/2 din 06 februarie 2020 „Cu privire la efectuarea achizițiilor publice prin intermediul sistemului de achiziții publice electronice - MTender", aprobat în unanimitate de consilierii municipali.

(17:42) A fost aprobat proiectul de decizie cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind modul de achiziționare a serviciilor de plasament pentru persoanele aflate în dificultate din municipiul Chișinău

(17:38) Proiectul cu privire la modificarea numirii Instituției medico-sanitare Publice Spitalul Clinic municipal nr.1, aprobată de aleșii locali. Este vorba despre redenumirea insituției medicale în IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 „Ghenadie Paladi”.

(17:36) Proiectul anterior, votat de consilieri

(17:22) Se examinează subiectul privind asigurarea cu apă potabilă a copiilor din instituțiile publice de învățământ preșcolare din municipiul Chișinău.

(17:00) 40 de voturi a obținut proiectul de decizie cu privire la aprobarea Grupului de lucru de identificare a soluției tehnice și financiare pentru sortarea deșeurilor menajere solide in municipiul Chișinău.

(16:15) Vicepremierul Victor Chironda, împreună cu Ghenadie Zadesenț, directorul a1 I.M.„Parcul Urban de Autobuze”, au prezentat nota informativă cu privire la Caietul de sarcini pentru achiziționarea a 100 autobuze conform deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 6/3 din 19 mai 2020.

(15:50) CMC a votat proiectul de decizie cu privire la aprobarea contractului de credit dintre B.C.„Moldova Agroindbank”S.A. și Primăria municipiului Chișinău.

Valoarea creditului este de peste 130 de milioane de lei și va fi destinat pentru asamlarea a 35 de troleibuze, dintre care 5 articulate și 30 – clasice.

Potrivit amendamentelor specificate de unii consilieri, termenul de rambursare a împrumutului este de 7 ani, perioada de grație – 12 luni, rata dobânzii – 6,9% anual. Consilierii susțin că primul lot de troleibuze va veni până la data de 15 august, iar până la sfârșitul lunii decembrie toate unitățile de transport vor fi asamblate.

(15:30) Se examinează proiectul de decizie cu privire la aprobarea Contractului de credit dintre B.C.„Moldova Agroindbank” S.A. și Primăria municipiului Chișinău in scopul continuării asamblării troleibuzelor.

(15:23) Amendamentele cu privire la proiectul de decizie

(15:13) Proiectul de decizie cu privire la aprobarea obiectivelor politicii de administrare a datoriei municipiului Chișinău pe anul 2020, aprobat de CMC cu 46 de voturi. Au fost analizați principalii factori care influențează datoria UAT pe termen mediu, și anume:

a) modificarea ratelor de dobândă;

b) modificarea ratelor de schimb.

Alți indicatori relevanți (perioada medie de maturitate, profilul rambursării datoriei) pentru monitorizarea datoriei de stat vor fi cuantificați și diseminați în cadrul rapoartelor trimestriale privind situația în domeniul datoriei sectorului public, garanțiilor de stat și recreditării de stat, prezentate trimestrial Ministerului Finanțelor.

(15:06) Proiectul de decizie a consilierului Valerii Klimenco nu a întrunit numărul de voturi necesar, 42 de consilieri votând contra.

(14:30) Consilierul Partidului Șor, Valerii Klimenco, prezintă subiectul 7 ceea ce ține de informațiile cu privire la operarea de modificări la decizia Consiliului Municipal Chișinău nr.1/4-2 din 15.11.2019 ,,Cu privire la componența nominală a comisiilor de specialitate pentru diferite domenii de activitate”.

(14:14) Consilierii municipali au revenit de la prânz. Se prezintă informația despre pasajul subteran de pe strada Alecu Russo. Potrivit raportorului, agentul economic cara a avut contract de locațiune pe 88 de metri pătrați, activa fraudulos pe un spațiu de 108 metri pătrați și avea contract de subarendă pe care îl oferea la un preț de 3 ori mai scump decât se achita Municipalitatea. Agentul economic a încălcat comtractul de locațiune și contractul s-a reziliat.

(13:00) Consilierii au luat o pauză de masă de la 13:00-14:00.

(12:45) Viceprimarul Victor Chironda a prezentat informații cu privire la:

Evacuarea cisternei de gaz lichefiat din str. Mihai Viteazul, 13-15;

- Emiterea dispoziției Primarului General nr. 202-d din 07 mai 2020 „Cu privire la demontarea și evacuarea unitătilor comerciale staționare provizorii și unităților mobile de orice tip, a obiectelor și instalațiilor de orice tip, amplasate pe domeniul public - pasajul subteran pietonal de pe str. A. Russo, 2/1, mun. Chișinău”

(12:28) Se raportează subiectul numărul cinci de pe ordinea de zi. Sergiu Chirnițchi, administratorul interimar al Î.M „Direcția parcurilor, cultură și odihnă” a prezentat datele despre numele persoanelor care prestează serviciile de întreținere a calculatoarelor acestei Întreprinderi și despre contractul referitor la cafeneaua Guliver (cu cine este încheiat și legalitatea acestuia). Potrivit raportorului, numele persoanelor nu pot fi divulgate potrivit legii cu privire la datele cu caracter personal, iar cafeneaua Guliver nu are contract cu nicio persoană începând cu anul 2016.

(12:24) Proiectul de decizie anterior nu a trecut, 26 de consilieri votând cotra sau s-au abținut să-l voteze.

(12:20) Consilierii examinează subiectul numărul III privind operarea de modificări în bugetul municipal Chișinău pentru anul 2020.

(12:19) Subiectul privind interzicerea plasării materialelor publicitare și a spoturilor publicitare cu caracter propagandistic și/sau tentă electorală în instituțiile de transport public din municipiul Chișinău nu a fost aprobat la limită, fiind votat 25 contra/abținere și 24 pro.

(12:04) Se examinează subiectul II de pe ordinea de zi cu privire la interzicerea plasării materialelor publicitare și a spoturilor publicitare cu caracter propagandistic.

(11:52) Consilierii examinează primul subiect de pe ordinea de zi. Consiliul Municipal Chișinău nu a aprobat proiectul de decizie prin care urma să fie alocate 32 974 milioane de lei pentru lucrătorii din sistemul medical angajați în instituțiile medico-sanitare publice municipale care au avut de suferit din cauza Covid-19 sau sunt implicați în lupta cu Covid-19.

(11:40)Consilierul liberal, Ion Cebanu solicită demisia in corpore a administrației Pieței Centrale, deoarece ar exista conflicte de interese.

(11:36) Platforma DA: Creșterea numărului de infectări: modificarea puntului 6. Modicarea programului piețelor: haine: 07:00-17:00, piața de flori 07:00- 24:00, piața agroalimentare 05:00-16:00.

(11:29) Aliona Mandatîi, Platforma DA: Intenția de a fi acaparate două loturi de lângă UNIC, cu suprafețe între 1-2 ha. Prin schema schema clasică, Rogob, încearcă să acapareze aceste loturi. Prin intanța de judecată CMC este obligat să ofere aceste loturi la preț normativ. CMC riscă să piardă 60 milioane de lei din această cauză. Platforma Da va trimite un demers la Procuratura Generală pentru a se expune pe acest caz. În acest sens, Mandatîi a solicitat primarului capitalei, Ion Ceban, să amâne certificatul de urbanism și autorizația de construcție.

(11:27) Regulamentul a fost aprobat în unanimitate de către consilieri.

(11:24) Ordinea de zi în formă finală, aprobată de consilieri. Se propune ca raportorii să prezinte subiectul timp de 3 minute, 2 minute pentru luări de cuvânt, nu mai mult de două ori pentru același subiect. Pauză la ora 13:00-14:00, munca până la 18:00.

(11:14) Până la această oră consilierii încă nu au convenit spre aprobarea ordinii de zi în formă finală. Subpunctele 35, 46 de la punctul 24 s-au propus pentru excludere de pe ordinea de zi, pentru că Comisia nu a oferit avizul pozitiv.

(10:44) Subiectul 19 se propune a fi exclus de pe ordinea de zi, deoarece nu este informație suficientă pentru raportor.

(10:43) Propunerea nu a întrunit numărul de voturi.

(10:34) Se propune prezentarea datelor integrale despre reparația capitală a pasajului subteran de pe Viaduct.

(10:28) Ordinea de zi ca bază, votată de consilieri.

(10:14) Ședința CMC a început. Președintele ședinței CMC de astăzi este Andrei Năstase, Platforma DA. La ședință sunt prezenți 47 de consilieri.

UNIMEDIA transmite live:


Pub