Gheorghe Cavcaliuc se lansează în politică? „Lucrez la un proiect ambițios pentru țară! Vom ridica din genunchi satele!”

Fostul șef adjunct la IGP, Gheorghe Cavcaliuc, în prezent angajat la o companie privată de la noi, ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre zvonurile privind implicarea lui în politică, cum ar fi trebuit autoritățile să gestioneze pandemia de coronavirus, despre proiectele la care lucrează în prezent și ce are în plan pentru anul următor.

Foto: Cavcaliuc

Dle Cavcaliuc, este o perioadă complicată pentru toți. Pe dvs. ce v-a motivat în pandemie? Ce activități ați avut?

În această perioadă complicată în care suntem nevoiți să trecem prin pandemia de coronavirus, n-am pierdut timp în zadar. M-am implicat activ în acțiunii de voluntariat, Am inițiat Campania ”Noi Alături de Eroi” împreună cu președintele AO ”Bunicii grijulii”, Galina Cotorobai. Am donat 30 mii lei și am procurat măști mănuși și dezinfectanți de protecție contra COVID-19 pentru polițișii noștri care luptă în prima linie.

Am mers personal acolo unde bunicii grijulii și alți vârstnici singuratici, neputincioși și neajutorați, lăsați în voia sorții de rude și de autorități, în această perioadă de pandemie și izolare la domiciliu, unii țintiți la pat sau în căruciorul cu rotile să le ducem puțin din ce aveau nevoie. Oamenii ne-au recunoscut că visau doar la o minune ca cineva să-i ajute în aceste momente grele, căci la altceva nu-și pot permite să viseze. Le-am dus produse alimentare, mănuși, măști de protecție și dezinfectanți tuturor bunicilor grijulii din raioanele Cimișlia, Cahul, Cantemir, Leova, Hincesti, Stefan-Voda, Soroca, Straseni și Comrat, dar și altor vârstnici, care nu sunt membri ai asociației noastre.

Am mai petrecut și mult timp cu familia mea în această perioadă. Mi-a fost alături femeia pe care o iubesc extrem de mult, mama copiilor mei. Am stat și cu cei doi feciori de care suntem foarte mândri. Am fost în autoizolare și am respectat toate regulile de prevenire a infecției cu coronavirus.

Familia / Sursa:Cavcaliuc

Ați activat în poliție timp de 19 ani. Ce ați vrea să le transmiteți foștilor colegi care acum sunt în prima linie și luptă cu infecția periculoasă?

Dragi colegi, vă îndemn să fiți cît mai expliciți cu societatea, să vorbiți cu oamenii și să le explicați așa încât să conștientizeze pericolul major la care suntem supuși nu doar noi, dar și întreaga omenire!

Înțeleg că nu este ușor să lupți cu un dușman invizibil, dar apreciez eforturile pentru întreprinderea măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii. Ei sunt eroii mei. Și polițiștii sunt cei care salvează vieți!

Sunt alături de voi cu trup suflet și cu capacitățile care le am să vă ajut necondiționat!

Sunteți activ în ultima vreme pe rețelele de socializare și discursurile dvs. seamănă mai degrabă cu ale unui politician. Dle Cavcaliuc, lucrați la vreun proiect politic?

Dintotdeauna am fost o persoană activă și implicată în tot ceea ce se întâmplă în jur. Văd situația gravă cu care se confruntă concetățenii noștri și nu pot rămâne indiferent.

La sate situația este gravă. Am mers prin localitățile din mai multe raioane recent și am vorbit cu oamenii. Ei au nevoie de susținere, au nevoie de stabilitate, Pentru a motiva oamenii să revină și să rămână în sat, mai întâi de toate, e nevoie de locuri de muncă și de salarii decente, cu care și-ar putea întreține familiile, și-ar putea educa copiii, ca mai apoi să le ofere tot ce este necesar pentru studiile și progresul acestora. Iată din cauza acestor lipsuri părinților mei au plecat peste hotare. Tata a muncit peste 20 de ani în Federația Rusă și în Italia, iar mama a muncit mai bine de 18 ani în Italia. Și acum se află acolo, din păcate.

Oamenii au nevoie de siguranța zilei de mâine, un salariul decent și stabil, apa potabilă, canalizare centralizată, servicii de salubrizare și drumuri calitativ asfaltate.

Iată din aceste considerente am început să mă implic într-un proiect ambițios pentru țară. Vreau să demonstrez prin exemplul propriu că Republica Moldova se poate ridica din genunchi în următorii ani și că are șanse să devină o țară puternică.

Asta înseamnă că aveți de gând să vă creați un partid politic?

Deocamdată suntem o echipă de oameni dornici să se implice în dezvoltarea comunității. Din inițiativă proprie am lansat campanii și acțiuni umanitare în special în perioada de pandemie și orice proiect pe care îl vom face va fi doar spre binele oamenilor. Atunci când mă voi implica în politică sau dacă îmi voi lansa vreodată un partid politic, voi anunța personal despre acest lucru. Ați lansat de-a lungul activității în poliție mai multe campanii și proiecte sociale. Care este acum soarta lor?

Mă bucur că proiectele pe care le-am inițiat de-a lungul anilor vorbesc despre mine. Este cel mai plăcut lucru să-l aud. Voi enumera câteva din ele: „Bunicii Grijulii” – cel mai mare proiect de voluntari din istoria ţării - 1800 de bunici voluntari.

„Nepoțeii Grijulii” – cu 300 de tineri voluntari. „Copil școlarizat, copil protejat” – o inițiativă pentru prevenirea abandonului şcolar şi a criminalităţii juvenile – dedicat celor 1900 de copii din familii sărace. „Supraveghere de vecinătate” – cu 39 719 de voluntari din toate satele ţării. „Din culisele poliției” este iarăși un proiect pentru informarea corectă privind activitatea poliţienească a 500 de tineri din satele Moldovei. „Poliţia dialog” – un nou serviciu fără precedent în Republica Moldova, care vine în ajutor cetăţenilor în cazul meciurilor de fotbal, concertelor, protestelor, competiţiilor sportive şi altor măsuri cultural-artistice, sociale, unde participă zeci sau sute de mii de oameni.

Foarte multe proiecte initiate de mine sunt continuate și asta mă bucură foarte mult. Sunt însă și inițiative începute de mine, dar care nu au mai avut finalitate poate din cauza orgoliilor unora sau au fost trunchiate așa încât nu mai vreau să spun că a fost ideea mea.

Dle Cavcaliuc, ce planuri aveți pentru viitor?

Îmi doresc în primul rând să fim cu toții sănătoși și să trecem cu bine pentru momentele grele în care ne aflăm.

Pe plan personal, vreau să-mi păstrez familia unită și să o mărim, de ce nu. Le urez success copiilor mei în tot ceea ce fac și îi asigur că le voi fi mereu alături.

Iar pe plan profesional planific să lansez mai multe proiecte în acest an. Lucrez acum la ele și știu că sunt cele de care este nevoie pentru schimbare. Cred în ele, cred în oamenii care mă înconjoară și în lucrurile frumoase pe care le putem face pentru Republica Moldova. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Serviciu / Sursa:Cavcaliuc


// console.log('no ads situation')