Partidul Șor cere anularea interdicțiilor la retransmiterea canalelor TV ruse

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au elaborat și prezentat astăzi un proiect de lege prin care propun anularea restricțiilor în privința unor emisiuni de la posturile rusești de televiziune. Liderul formațiunii, Ilan Șor, a precizat că amendamentul vine să anuleze o prevedere neconstituțională, în urma unui număr mare de solicitări din partea cetățenilor.

Foto: partidulșor.md

Ilan Șor a menționat într-un mesaj video că formațiunea sa a fost mereu atentă la solicitările din partea membrilor de partid și ale cetățenilor. În acest context nu putea să nu răspundă unui val tot mai mare de cereri din partea oamenilor care solicită anularea interdicției de a urmări emisiunile de la posturile de televiziune din Rusia.

„Noi considerăm neconstituționale și nemotivate aceste interdicții. Cetățenii nu sunt copii pe care să-i înveți ce emisiuni să privească. Oamenii trebuie să poată să decidă singuri ce să urmărească și ce nu”, a declarat Ilan Șor.

Totodată el și-a manifestat nedumerirea față de comportamentul președintelui Igor Dodon, care, deși s-a pronunțat împotriva legii respective și nu a promulgat-o, după ce a preluat toate pârghiile guvernării, nu a făcut nimic pentru a o anula.

„Nu înțeleg cum, fiind la guvernare și extinzându-și controlul asupra întregii puteri în țară, nici măcar nu a încercat să schimbe sau să anuleze aceste amendamente”, a accentuat Ilan Șor.

În acest context, el a anunțat că fracțiunea Partidului „ȘOR” a elaborat o inițiativă care prevede anularea interdicțiilor respective neconstituționale din Codul serviciilor media audiovizuale. El a îndemnat și alte fracțiuni parlamentare, în special pe deputații care au fost împotriva limitărilor respective, să susțină proiectul, astfel încât oamenii să fie cu adevărat liberi.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Igor Himici, a adăugat în cadrul briefingului că interdicțiile actuale au fost criticate de experți internaționali și contravin normelor internaționale în domeniu, dar și legislației naționale, în primul rând Constituției. .„Soluția pentru a asigura informarea corectă a cetățenilor nu este interdicția unor posturi de televiziune, dar educația mediatică a populației, care să poată deosebi știrile false”, a declarat deputatul.

Iar colegul său, Denis Ulanov, membru al Biroului permanent al Parlamentului a anunțat că va propune chiar miercuri includerea inițiativei în agenda parlamentară, astfel încât să fie votată în două lecturi pe parcursul acestei săptămâni. „Sperăm că vom găsi o majoritate parlamentară care să gândească rațional, dar nu politic. Să demonstrăm că libertatea cuvântului nu este doar o lozincă politică”, a declarat el.

Amintim că Parlamentul din legislatura precedentă a operat modificări la vechiul Cod al Audiovizualului, intrate în vigoare în 2018, prin care s-a interzis transmisiunea unor categorii de emisiuni, în special cele cu caracter politic și militar dintr-un șir de state, inclusiv din Rusia. Ulterior a fost adoptat un nou Cod – cel al serviciilor media audiovizuale care a păstrat interdicțiile respective, chiar dacă au fost criticate de reprezentanți ai societății, dar și ai unor organizații internaționale.


Pub