„Casa Mare” de Ion Druță, difuzată online de Teatrul Mihai Eminescu. Iată ce spectacole mai poți viziona gratuit

Teatrul Național „Mihai Eminescu” va transmite, astăzi, mâine și poimâne, trei spectacole online. Acestea vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a instituției.

Foto: tnme.md

Astfel marți, 9 iunie, de la ora 18.00, puteți viziona online spectacolul „Carnavalul”, după I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion. „Carnavalul” își trimite măștile cu energia disperării în intersecția ultimelor trei secole (XIX, XX, XXI), răspântie neliniștitoare unde totul se maculează, degradează frenetic, cade în deriziune... Trădăm plângând, râdem trădând... Spectacolul nu este recomandat tinerilor cu vârsta sub 14 ani.

Miercuri, 10 iunie, începând cu ora 18.00, va fi difuzat spectacolul „Casa Mare” de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub. Piesa tratează valori des întâlnite în creația scriitorului: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspecte ale memoriei și ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. Este, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste, uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Ca și alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druță, piesa poate fi considerată un veritabil manual de etică, valabil și pentru lumea de astăzi.

Joi, 11 iunie, de la ora 18.00, puteți viziona spectacolul „Panică la Grand Hotel” după Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi. Este o comedie de situaţie, cu multe încurcături, unde se încâlceşc și se descâlceșc, în ritm alert, o sumedenie de probleme ce rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Și aici – agitație, uși trântite, o fereastră „ucigașă” și un mort... viu. Alexandru Vasilachi mai recurge la un șiretlic: inversând sexul personajelor din piesă, aduce în scenă (după Chiriţa lui Alecsandri) o protagonistă femeie jucată de un bărbat.

Spectacolele pot fi vizionate pe pagina de facebook a instituției https://www.facebook.com/Teatrul.Mihai.Eminescu.MD/.


Pub