9 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: Numărul cazurilor de COVID-19 trece de 10 mii. Un preot, printre cei decedați

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

 218 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul trece de 10 mii de cazuri

Alte 218 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 905 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 10 025 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 12 sunt lucrători medicali: medici – 3, asistenți medicali – 3, felceri – 1, personal auxiliar – 5. Totodată, au fost înregistrate alte șase decese, provocate de infecția COVID-19. Este vorba despre trei femei și trei bărbați, cu vârste cuprinse între 35 și 72 de ani. Reamintim că în dimineața zilei au mai fost anunțate alte șase decese. Până la ora actuală, 5 797 persoane s-au tratat de infecție și 365 au decedat din cauza COVID-19..

Preot din Comrat a decedat din cauza COVID-19

Parohul Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Comrat, arhimandritul Ilian Bondar, a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Protopopul Fiodor de la Catedrala din Comrat a relatat pentru Gagauzinfo.md că arhimandritul avea probleme respiratorii și cardiace. „De mai mult timp, se confrunta cu insuficiență respiratorie. Marțea trecută, a început să se simtă rău și s-a dus acasă, la Chișinău. În  curtea casei, a început să îi fie și mai rău, a început să-și piardă cunoștința, iar rudele au chemat o ambulanță.”, a povestit preotul Fiodor. Preotul a fost conectat la aparatul de respirație artificială timp de trei zile, însă pe 8 iunie a decedat.

Primarul de Chișinău: Dacă va fi necesar, terenurile de joacă vor fi iarăși sigilate

Primarul de Chișinău Ion Ceban a venit cu un apel către părinți să nu permită accesul copiilor la terenurile de joacă din parcuri, zonele verzi, dar și curțile blocurilor, deoarece prezintă pericol de infectare cu coronavirus.

„Am solicitat părerea specialiștilor în acest sens, iar dacă va fi necesar, terenurile de joacă vor fi iarăși sigilate.
Vom întreprinde toate măsurile pentru a proteja cetățenii noștri, vom dezinfecta spaţiile publice şi scările blocurilor”, a declarat edilul.

Recomandările OMS au fost transmise Tiraspolului

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind acțiunile în contextul pandemiei de COVID-19 au fost transmise Tiraspolului. Recomandările au fost formulate în urma unei vizite tehnice efectuate în regiunea transnistreană, la solicitarea Chișinăului.

Astfel, pentru gestionarea cazurilor de infectare, OMS recomandă revizuirea protocoalelor de tratament pentru a fi în conformitate cu Protocoalele de tratament pentru  COVID-19 ale Republicii Moldova și înființarea împreună cu spitalele din Chișinău a unor proceduri operaționale standard privind schimbul de pacienți și de informații, etc.

Au fost anunțate alte șase decese

305 depersoane infectate cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 20 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 775 de pacienți sunt în stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 124 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 784 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-430, farmaciști-21, asistenţi medicali-703, felceri-96, personal auxiliar-534 persoane. Alte 59 persoane au fost tratate și externate. În total, 5 797 persoane s-au vindecat.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea altor șase decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 63 și 74 de ani.

Mărturia unei doctore din Chișinău: În 94 de zile, 3 duminici am stat cu familia

De la primul caz de COVID-19 înregistrat în Republica Moldova au trecut 93 de zile. 93 de zile în care Olga Usatii, șefa secției terapie intensivă transplant și chirurgie de la Spitalul Republican și tot colectivul medical se află în prima linie de luptă cu COVID-19, se arată pe pagina de Facebook a OMS Moldova. 93 de zile în care s-a bucurat doar de 3 duminici alături de familia sa. În rest, au fost zile și nopți petrecute non-stop la muncă, alături de pacienți și colegi.

„Virusul există, virusul lovește. În fața COVID-19 cu toții suntem egali, boala nu alege. Din păcate, observ că măsurile de relaxare au fost înțelese greșit – avem tot mai mulți pacienți în terapie intensivă și cazurile sunt din ce în ce mai grave. Nu știu câți dintre noi sunt gata să vadă plămânii unui bolnav de COVID-19 sau să-i asculte respirația… Boala atacă organismul fulminant și tratamentul este unul extrem de greu..l. Nu cerem mult – rugăm să se respecte în continuare măsurile de prevenire”, spune Olga Usatîi, medică anesteziolog-reanimatolog.

Foto: Facebook/OMS Moldova

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.