Noi continuăm să lucrăm de acasă

Pe 12 martie, în lipsa unor indicații clare din partea statului referitoare la pandemia care înainta, redacția Moldova.org a decis să lucreze de acasă. Peste trei zile guvernul declara stare de urgență.

Posted by Moldova.org on Thursday, 12 March 2020

Nu a fost ușor, a trebuit să înlocuim ședințele zilnice și discuțiile de la birou cu întâlniri pe video-call, iar majoritatea ieșirilor pe teren au fost stopate. Am decis atunci că sănătatea membrilor echipei noastre, dar și a oamenilor cu care aveam să interacționăm, este mai importantă. A trebuit să ne adaptăm și am făcut-o.

Azi avem exact 88 de zile de când lucrăm de acasă și am obosit. Am obosit de „acasă”. Am obosit să nu mai facem o distincție clară între orele de lucru și timpul nostru liber.
Dar mai ales, am obosit să scriem, să filmăm și să vorbim despre coronavirus. Scriu cu silă chiar și acest cuvânt. Co-ro-na-vi-rus. Probabil că și tu ai obosit.

Am obosit să citim în comentarii și în mesajele din privat că „virusul nu există”. Am obosit să nu știm ce să facem și cum să ne comportăm. Am obosit de instrucțiuni vagi, neclare, care se schimbă peste noapte. Am obosit de cei cărora pare să nu le pese de ceilalți. Pentru un moment, am vrut să credem ce ne spun autoritățile, am vrut să credem că lucrurile se mișcă spre bine, iar luminița de la capătul tunelului e tot mai aproape.

Apoi, brusc, lumina s-a stins de tot. Pentru că ne-am uitat la cifre și ne-am data seama că frica noastră era mult mai mare atunci când în țară erau câteva cazuri de infecție cu Covid-19. Acum, când numărul infecțiilor ajunge aproape la 10 mii, toată lumea a obosit.

Apoi, atunci când obosim, vorbim cu medicii și ne dăm seama că pe lângă situația lor, noi o mai putem duce. Vorbim cu pacienții și cu cei care s-au tratat de coronavirus și ne dăm seama că mai trebuie să putem. Atunci când obosim, ne uităm în jur, la cei dintre noi care au prieteni sau rude în spital și ne dăm seama că am fost norocoși.

Avem discuții dificile în redacție despre viitorul apropiat, despre cum ar putea arăta revenirea la birou sau ieșirile pe teren. E important pentru noi să punem mai presus de orice sănătatea fiecăreia dintre noi și să ținem cont de condițiile de lucru și de trăirile noastre. De aceea, în lipsa unor indicații clare și măsuri de încredere din partea autorităților, ne vedem nevoite, încă o dată, să luăm decizii proprii pentru noi și pentru redacția noastră.

Până recent, întreaga echipă Moldova.org a lucrat de acasă. De două săptămâni, editora video și directoarea executivă, singurele persoane care pot ajunge la redacție pe jos sau cu mașina personală, vin la redacție. Motivele sunt mai mult de ordin tehnic, fie condițiile din casă nu permit, conexiunea la internet este slabă sau pur și simplu echipamentul potrivit se află la redacție. Și aici păstrăm distanța.

Revenirea la birou a întregii echipe ni se pare un pericol pentru fiecare dintre noi și pentru ai noștri de acasă. Suntem o echipă, o familie, și purtăm responsabilitate pentru sănătatea fiecăreia dintre noi. Dar pentru că suntem jurnaliste și ducem dorul muncii de teren, am planificat deplasări începând cu a doua jumătate a lunii iunie. Am cumpărat echipament de protecție pentru fiecare membră a echipei. Mănușile, măștile chirurgicale, măștile N95, vizierele, câte o sticluță cu gel dezinfectant pentru fiecare și încă 5 litri rezervă, sunt aranjate pe una dintre mesele din redacție, pentru deplasări în aer liber. Costumele de protecție, pentru filmări în spații închise și potențiale focare de infecție, se cos acum.

Am stabilit și un protocol care trebuie urmat cu strictețe la fiecare deplasare, cum se poartă și dă jos echipamentul de protecție, când se dezinfectează acesta dar și echipamentul video, când se poartă măștile (a se citi mereu!) și multe altele. Pentru a ajunge la destinație, vom folosi o mașină, despre care știm că nu e folosită de altcineva decât noi. Tot cu ea vom „culege” de acasă fiecare membră a echipei, pentru a evita transportul public.

Îți povestim despre aceste detalii tehnice, pentru că ne dorim ca atunci când ne vei întâlni la vreun colț de stradă din țară și te vom întreba ceva, sau te vom invita să fii personajului unui reportaj Moldova.org, să te simți în siguranță lângă noi.

Vom continua să discutăm transparent despre deciziile noastre, vom continua, chiar dacă am obosit, să vorbim despre coronavirus, pericolele acestuia și situația din țara noastră. Vom continua să te informăm și să fim alături de tine. Îți mulțumim că ești alături de noi și ne citești. Ai grijă de tine.

Semnat de Anastasia Condruc, redactoră-șefă Moldova.org, și Ana Gherciu, directoare executivă Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.