03:09:52 25.04.2024
Stiri

Ce simt, de fapt, astronauții în primele zile când ajung în spațiu. „E o stare foarte ciudată!”

Actualitate 09.06.2020 09:00 Vizualizări1380 Autor: Ziarul National
Ce simt, de fapt, astronauții în primele zile când ajung în spațiu. „E o stare foarte ciudată!”


Mulți dintre noi ne-am gândit, probabil, care este sentimentul pe care îl au astronauții în momentul în care ajung în spațiu, dar și cum este viața în spațiul cosmic.

Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiu până în prezent, a povestit, la Digi24, experiența sa din spațiul cosmic, dar și ce simt cei care ajung în imponderabilitate.

Astronautul a explicat că starea de imponderabilitate este una „foarte ciudată”. Totodată, el a mai spus că deși la început totul pare interesnat, dat fiind că totul plutește, ulterior se instalează o indispoziție generală, creată de schimbările care se produc în imponderabilitate în corpul uman.

„Imponderabilitatea este o stare foarte ciudată. La început ai o stare ușor euforică, pentru că simți că totul plutește, nu mai ai greutate, lași mâinile libere și ele se ridică pur și simplu în atmosferă. Lași creionul, guma, cărțile, documentația de bord și toate plutesc. Dar această stare dispare după câteva ore, pentru că încep să se producă numeroase transformări în organismul uman și îți creează o stare de indispoziție generală tot mai pronunțată. Primele două-trei zile sunt foarte grele. Circulația sanguină se schimbă, presiunea asupra articulațiilor, asupra mușchilor, echilibrul, pentru că nu mai există reperul gravitațional care să pună în funcțiune aparatul vestibular care să-ți spună că stai în picioare, culcat etc”, a explicat Prunariu.

Astronautul român a mai explicat că, în primele zile, cei care ajung în spațiu se simt dezorientați și simt de foarte multe ori nevoia să repereze Pământul, pentru a se putea raporta față de ceva ce cunosc, gravitația terestră.

Totuși, el a explicat că oamenii ajung, în cele din urmă, să se obișnuiască cu senzațiile din spațiu.

„O dezorientare destul de pronunțată apare în interiorul stației orbitale, de multe ori simți nevoia să reperezi Pământul, pentru a te raporta într-un fel, deși nu reușești, la gravitația terestră. Și nu reușești. De multe ori când te uiți prin hublou este cu totul altă direcție decât ți-ai închipuit tu în interior. Toate aceste lucruri îți produc o stare ușoară de alertă, de indispoziție, până când te obișnuiești. Este ca și mersul cu bicicleta. După câteva zile de stat în imponderabilitate, începi să te deplasezi tridimensional, să plutești ca peștele în apă în interiorul stației orbitale, să te raportezi la toate obiectele din jurul tău tridimensional, chiar rotindu-te, să știi în orice moment unde se află. Este o nouă abilitate pe care o dobândești zburând din ponderabilitate”, spune Dumitru Prunariu.

În anul 1981, Dumitru Prunariu a petrecut o săptămână în spațiu alături de un echipaj sovietic. Misiuea la care acesta a participat a făcut parte din programul „Intercosmos”, care le-a permis unor specialişti din mai multe ţări socialiste de atunci să zboare la bordul navelor sovietice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md