15:15:03 29.03.2024
Stiri

Aceeași națiune în două state: Câte localități din R. Moldova au ACELEAȘI NUME ca cele din România

Actualitate 09.06.2020 09:33 Vizualizări4558 Autor: Ziarul National
Aceeași națiune în două state: Câte localități din R. Moldova au ACELEAȘI NUME ca cele din România
Comuna Sadova din județul Suceava, România


Circa 800 de localităţi din cele aproximativ 2 000 de aşezări umane din Basarabia, existente în prezent, adică 40 la sută, au denumiri identice sau asemănătoare cu peste 2 350 de aşezări de pe teritoriul actual al României, din numărul total de 13 500 de sate şi oraşe.

De exemplu, numai în raionul Călărași cel puțin 25 de localități au câte un geamăn în România.

Este vorba de localitățile Buda, Căbăiești, Frumoasa, Hârjauca, Leordoaia, Mândra, Novaci, Horodiște, Onișcani, Hârbovăț, Palanca, Păulești, Peticeni, Pârjolteni, Pitușca, Podul Lung (comuna Sipoteni), Rădeni, Sadova, Săseni, Temeleuți, Schinoasa, Seliștea Nouă, Ursari, Vălcineț și Vărzăreștii Noi, se arată într-un material realizat de expresul.md.

În România sunt 18 localități care poartă numele Buda. Iar Seliște îl găsim în număr de 15, în diverse județe.

Căbăieștiul călărășean are 591 de ani, iar cel român din județul Bihor – 781 de ani. Frumoasa este atribuit altor trei localități din județele Teleorman, Harghita și Suceava. Numele Hârjauca nu îl are nicio localitate din România, în schimb este o localitate din județul Vaslui care are numele Cârja și o altă localitate din Bacău are denumirea de Hârja. Și Leordoaia este un nume unic, în schimb în județul Dolj există o localitate numită Leordoasa, iar în județul Mureș este o localitate care are numele Leordeni.

Numele Mândra îl poartă trei localități din județele Argeș, Brașov și Sibiu. Novaci îl poartă două localități din județele Giurgiu și Gorj. Numele Horodștea îl poartă două localități din Botoșani și Iași. Numele de Onișcani îl poartă doar o singură localitate din Bacău. Numele de Gârbovăț (Hârbovăț la Călărași) îl poartă două localități din Caraș-Severin și Galați. Palanca o întâlnim în trei județe – Bacău, Giurgiu, Prahova.

Numele de Păulești îl poartă cinci localități din România, Rădeni în patru județe, iar Vâlcea (Vălcineț în Călărași) – în trei județe. Câte o localitate din România portă numele Petecu (Peticeni), Pârjol (Pîrjolteni), Pitulușa (Pitușca), Podul Lung, Săseni, Temelia (Temeleuți), Ursărești (Ursari), Vărzoroai, Vărzaru (Vărzăreștii Noi).

Iar numele Sadova și Schineni (Schinoasa) le găsim la două localități din două județe diferite.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md