09:58:01 23.04.2024
Stiri

Vaccinările, RELUATE în R. Moldova după o pauză de două luni: „Sistarea îndelungată a imunizărilor poate favoriza răspândirea unor infecții severe, precum tusea convulsivă, rujeola, difteria, poliomielita etc.”

Actualitate 09.06.2020 16:58 Vizualizări890 Autor: Ziarul National
Vaccinările, RELUATE în R. Moldova după o pauză de două luni: „Sistarea îndelungată a imunizărilor poate favoriza răspândirea unor infecții severe, precum tusea convulsivă, rujeola, difteria, poliomielita etc.”


Vaccinările profilactice au fost reluate în R. Moldova, după aproape două luni de suspendare din cauza pandemiei de COVID-19.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, sesiunile de imunizare sunt organizate cu respectarea măsurilor de prevenire şi control a infecției COVID-19, conform programării prealabile.

„În primul rând, vor fi programați copiii care n-au efectuat vaccinarea primară, din cauza sistării acestui proces sau din alte motive. În cazul copiilor care au ratat mai multe vaccinuri, intervalul între imunizări va fi de cel puțin 30 de zile. În funcție de situația epidemiologică, instituțiile din țară vor relua gradual imunizarea minorilor și a adulților”, explică Anatol Melnic, şeful Secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Pentru a preveni riscurile, toți angajații instituțiilor medicale vor purta echipamente de protecție, la intrarea în instituție tuturor persoanelor li se va măsura temperatura și va fi creat un „coridor verde”, separat de alți pacienți. Accesul altor persoane în zonele în care se vor afla copiii sosiți pentru vaccinare va fi interzis. Totodată, se vor lua măsuri pentru evitarea aglomerărilor la cabinetele medicului de familie, sălile de vaccinări, spațiile dedicate pentru supravegherea copiilor imunizați.

Persoanele, inclusiv copii, care s-au infectat de COVID-19 se vor vaccina peste 14 zile după însănătoșire, confirmată prin investigație de laborator, iar persoanele care au fost într-un focar de COVID-19 - peste 14 zile de la ultima interacțiune.

„Sistarea îndelungată a imunizărilor poate favoriza răspândirea unor infecții severe, precum tusea convulsivă, rujeola, difteria, poliomielita, infecțiile cu pneumococi și rotavirusuri, oreionul etc.”, a afirmat Anatol Melnic.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md