(video) Concluzia șefului ANSP, privind sursa infectării primului medic din misiunea română în Republica Moldova

Primul infectat din echipa medicală română care a fost confirmat la Covid-19 exact în ziua în care misiunea s-a încheiat, s-a infectat comunitar, în Republica Moldova. Aceasta este concluzia anchetei epidemiologice demarate de Agenția Națională de Sănătate Publică, a declarat directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, la UNInterviu.

Foto: Viorica Dumbrăveanu/Facebook

„Noi am demarat ancheta la acel moment pentru că despre caz s-a aflat în ziua când ei trebuiau să părăsească Republica Moldova. Era un singur infectat. Noi am discutat cu persoana, am aflat trasabilitatea acestei persoane. Dânsul a fost dislocat la Cahul, dar a fost și la Chișinău și la Bălți. Concluzia noastră a fost că dânsul a luat infecția din comunitate”, spune Nicolae Furtună.

Directorul ANSP a precizat că specialiștii de la Agenție s-au legat inițial de un caz de la Cahul, de la spital, căruia medicul român i-a făcut brohnoscopie, o procedura generatoare de aerosol. Totuși, ulterior s-a dovedit că pacientul nu era infectat cu noul coronavirus.

Mai mult, ancheta nu a relevat alte circumstanțe de risc și nici medicii moldoveni care au fost în contact cu medicul român nu s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Potrivit șefului ANSP, medicul român era responsabil de logistică, a făcut naveta intens, acolo unde erau colegii lui. Se implica și în proceduri medicale. „Concluzia este că prima persoană din delegația României a fost infectată comunitar în Republica Moldova, asta zic eu și am dovezi. Toată naveta asta i-a jucat festa”.

„Este un caz regretabil”, a punctat Furtună.

Amintim că la data de 30 aprilie, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății a venit în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din țara noastră în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Aceștia au acordat, alături de colegii moldoveni, asistență medicală și îngrijire pacienților infectați și au instruit personalul medical din instituțiile din Bălți, Chișinău și Cahul.

În ziua în care cei 42 de membri ai misiunii medicale române au revenit acasă, secretarul de stat al Ministerului Sănătății din România, Raed Arafat, anunța că unul dintre ei este infectat cu noul coronavirus.

Ulterior, autoritățile române anunțau că șapte membri ai echipei medicale care a fost în Republica Moldova au fost testate pozitiv la noul coronavirus, dintre care patru sunt cadre medicale (3 medici și o asistentă medicală).


Pub