Calitatea echipamentelor donate de România, investigată la Chișinău. Nicolae Furtună: „Noi ne-am autosesizat”

Medicii din Republica Moldova au început să folosească deja echipamentele donate de România. Cel puțin asta spune șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună în cadrul emisiunii UNInterviu pentru UNIMEDIA. În același timp, Furtună spune că nu poate să se expună asupra calității acelor echipamente oferite.

Foto: UNIMEDIA

Întrebat despre scandalul din România cu privire la această donați, directorul ANSP afirmă că acest subiect a fost discutat la ședința punctului focal. Astfel, autoritățile din Republica Moldova s-au autosesizat în acest sens și o să documenteze acest caz.

„Eu chiar nu aș vrea să mă arunc cu declarații pe acest subiect. În primul rând, partea Română a făcut donația din cele mai bune intenții. Am fost și rămânem recunoscător pentru acest gest. Și aici trebuie să examinăm lucrurile cu mare atenție și mare democrație. Noi ne-am autosesizat. O să vedem și calitatea dezinfectantelor și a echipamentelor”.

Nicolae Furtună nu a vrut să anticipeze unele lucruri în cazul în care calitatea echipamentelor va fi una sub standarde. „haideți să facem investigațiile de rigoare”.

Pe 4 iunie 2020, Direcția Națională Anticorupție din România a anunțat că s-a autosesizat și a inițiat o cauză penală pe achiziţiile de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus realizate de Unifarm. Asta după ce deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care este și Vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, a declarat ca achizițiile vizate au fost la suprapreț, iar echipamentele ar fi de proastă calitate, astfel încât unele spitale din România le-au refuzat.

Mai mult, deputatul român susţine că măşti şi echipamente de proastă calitate, achiziţionate de Unifarm, ar fi fost donate Republicii Moldova, iar informații ce demonstrează acest lucru ar fi fost deja furnizate către Direcția Națională Anticorupție din România.


Pub