Captură record de pesticide, în valoare de 94 milioane de euro, confiscată de Europol

Europol a confiscat o cantitate record de pesticide, în valoare de 94 milioane de euro. Rețeaua specializată în contrafacerea și comercializarea ilicită de pesticide a fost deconspirată în cadrul unei operațiuni speciale care a avut loc în perioada 13 ianuarie și 25 aprilie și a implicat 32 de țări.

Foto: Europol

Autoritățile europene de aplicare a legii au efectuat inspecții la frontierele terestre și maritime, piețele interne și livrările de colete, verificând peste 3 000 de tone de pesticide. În total, au fost deschise 260 de dosare, au fost arestate două persoane și s-au confiscat 1 346 de tone de pesticide ilegale, o cantitate dublă față de captura de anul trecut, spune un comunicat al Europol.

În prezent, în Belgia, Franța, Germania, Polonia, Slovenia și Elveția opt investigații sunt în plină desfășurare.

În ultimii cinci ani, Europol a reușit să confiște o cantitate totală la 2 568 de tone de pesticide contrafăcute.

„Numărul record al capturii la a cincea ediție a operațiunii Silver Ax arată clar eficacitatea cooperării internaționale. De la lansarea din 2015, operațiunea a cuprins un număr tot mai mare de țări, organisme ale UE și reprezentanți ai sectorului privat pentru a lupta împreună cu această tendință de trafic în curs de dezvoltare, în beneficiul sănătății umane și a planetei pe care trăim. Alianța noastră împotriva pesticidelor ilegale este crucială pentru a proteja oamenii, animalele sălbatice și natura și pentru a asigura viitorul generațiilor următoare.”, se arată în comunicatul Europol.

Operațiunea s-a desfășurat în 32 de țări, dintre care 26 de state membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Grecia , Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia, Spania și șase țări din afara UE (Australia, Columbia, Elveția, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite).

Un studiu european estimează că între 10% și 14% din piața UE a pesticidelor este afectată de comerțul ilegal, iar criminalii ridică până la 70 de euro pentru fiecare kilogram de pesticide contrafăcute. Unele dintre grupările criminale organizate care pun în circulație pesticide contrafăcute sunt, de cele mai multe ori, implicate și în alte activități ilegale, cum ar fi traficul de țigări contrafăcute și comercializarea ilegală a produselor farmaceutice.

Pesticidele sunt unele dintre cele mai reglementate produse din lume: nimicesc organisme dăunătoare din plante, dar sunt sigure pentru oameni și pentru mediu. Pesticidele ilegale, însă, sunt potențial periculoase și prezintă risc sporit pentru sănătatea umană și pentru mediu.


Pub