Ce ar schimba Andrei Năstase, dacă ar da timpul înapoi cu un an: Aș fi mult mai insistent în poziția noastră. Regret că unii politicieni nu s-au ținut de cuvânt

Andrei Năstase ar fi mai insistent în unele decizii și acțiuni, dacă ar putea să întoarcă timpul înapoi cu un an, atunci când la Chișinău s-a schimbat guvernarea în urma unei coaliții formate din Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, din care făceau parte Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate. „Meritele pentru ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova la 8 iunie 2019 și vorbim aici despre plecarea lui Vladimir Plahotniuc, aparțin poporului acestei țări”, a declarat liderul Platformei DA, la o emisiunea de la Agora.

Foto: UNIMEDIA

„Că vine unul sau altul să-și atribuie merite, eu cred că oamenii vor avea capacitatea să-i judece, zi de zi și mai ales la următoarele scrutine electorale.

Dacă s-ar întoarce tinpul înapoi, aș fi mai insistent, mi-aș impune mai mult opinia, care s-a dovedit în timp a fi una corectă, vorbesc despre opinia mea și a Platformei DA, care a condiționat mereu orice s-ar întâmpla pe plan politic de edificarea statului de drept, democrație, de reforme, de eliminarea corupției din administratie. Din păcate, am fost prea puțini și, probabil, asta ne-a costat foarte mult”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA spune că a făcut multe cedări, atunci când s-a negociat asumarea guvernării de către Blocul ACUM.

„Am fost vicepremier în condițiile în care nimeni nu a vrut să preia Ministerul de Interne, socialiștii își doreau, dar nu puteam accepta eu personal, deși alții au acceptat acest lucru, la fel ca și în cazul Ministerului de Externe, dar nici eu, nici Platforma DA nu am acceptat ca MAI să ajungă pe mâna socialiștilor. În condițiile în care nu era altcineva eu am acceptat în interesul public, în interesul național să merg acolo, mai ales, având promisiunea colegilor noștri de la PAS că ne vor susține la umătoarele prezidențiale. Dacă m-aș fi gândit și atunci și acum la mine personal și la Platforma DA, aș fi spus categoric – nu. Dacă mă gândesc la această țară, la ceea ce ne-am dorit cu toții schimbarea cu adevărat, atunci – da.

Dacă nu aș fi mers la MAI, probabil, în următoarele doua luni de la 8 iunie l-am fi avut pe Plahotniuc înapoi, înapoi pe toți fugarii pe care am reușit în foarte scurt timp să-i punem sub acuzare, să le intentăm dosare penale.

Am să vă amintesc când în 2014 toată lumea făcea un bine țării și îi aducea încă o dată pe bandiți la putere, eu eram cel care împreună cu o mână de oameni, cu Platforma DA iar mai apoi cu sutele de mii de oameni am ieșit în stradă și ne-am bătut pentru dreptate, ne-am bătut pentru o viață mai bună. Asta în condițiile în care alții făceau altceva.

De asta spun că nu regret că am mers acolo, regret abordările unor politicieni care nu s-au ținut de cuvânt. Am totala încredere în cei care ne privesc, ca au capacitatea, ca au posibilitatea și sunt în stare să discearnă între bine și rău, între adevăr și minciună, să înțeleagă de la sine cum stau lucrurile, fără ca să fie ajutați de cineva să li să se răspundă la anumite întrebări”, a mai spus Năstase.

La 8 iunie 2019, deputații Partidului Socialiștilor din Moldova și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi a fost numită speakeră a Parlamentului, iar lidera PAS, Maia Sandu - prim-ministră.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri, prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale, inclusiv Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului, pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedintă a Legislativului, precum și decretul de numire în funcția de prim-ministră a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

Totodată, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019.

Abia la 14 iunie, Partidul Democrat a decis să se retragă de la guvernare, prin demisia Cabinetului de miniștri. Ulterior, toate deciziile adoptate în acea perioadă, inclusiv cele ale Curții Constituționale, au fost anulate de către aceleași instituții.


Pub