Reacția șefului Băncii Naționale după ce Stoianoglo a declarat că BNM a fost implicată în furtul miliardului: Nu comentăm ceea ce nu se bazează pe decizia finală a instanțelor de judecată

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a comentat, în cadrul unui interviu, declarațiile Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, care spunea, anterior, că BNM a jucat un rol important în schema prin care s-au furat miliardul, iar conducerea de atunci a instituției a fost implicată direct în frauda bancară

Foto: UNIMEDIA

„Banca Națională se abține de la comentarea informațiilor care nu țin de domeniul său de competență și nu se bazează pe o decizie finală a instanțelor de judecată. BNM activează în strictă conformitate cu legislația în vigoare și, în perioada la care faceți referire (n.r. în mare parte este vorba despre anul 2014), a aplicat măsurile de rigoare și pârghiile legale existente în procesul de supraveghere bancară”, a menționat Octavian Armașu.

„Pe parcursul întregii perioade de anchetă, BNM a cooperat pe deplin cu organele de investigație și a oferit și transmis toată informația. Recuperarea banilor sustrași de la cele trei bănci în lichidare: BEM, Unibank și Banca Socială este prioritară și, în acest sens, noi oferim tot suportul necesar organelor de anchetă”, a mai adăugat guvernatorul Băncii Naționale.

Totodată, întrebat dacă au fost sau nu „abordați” angajații BNM de clasa politică sau de organele de anchetă, în contextul ultimelor evoluții de pe scena politică, șeful Băncii Naționale a precizat: „Comunicarea angajaților și subdiviziunilor BNM referitor la activitatea băncii are loc în mod centralizat, prin canalele oficiale de comunicare și cu respectarea procedurilor de coordonare și avizare a mesajelor, indiferent de forma acestora. Activitatea BNM este atât de complexă și vizează atât de multe aspecte concomitent, încât rareori o singură persoană posedă tabloul complet și este nevoie de o coordonare interdepartamentală. Banca Națională s-a arătat totdeauna deschisă comunicării. La BNM parvin destul de des interpelări de la deputați, de asemenea, cereri sau ordonanțe din partea organelor de anchetă și la toate se răspunde prompt, exhaustiv și în conformitate cu prevederilor legale”.

Amintim că la sfârșitul lunii mai, Procurorul General a făcut dezvăluiri din cadrul anchetei, despre modul în care a fost pregătit și realizat furtul miliardului.

„Drăguțan declara că a salvat țara, nimeni nu l-a interogat, când am început să îl interogăm pe el și pe alți șefi de atunci din cadrul BNM a fost o mare surpriză pentru ei. Mulți șefi au fost direct implicați, mulți nu au întreprins nicio măsură pentru a monitoriza situația în sistemul bancar, începând cu 2012, problemele Băncii de Economii etc. În noiembrie 2014, BEM și Banca Socială au oferit credite de 13 miliarde de lei, dar ele erau falimentate. BNM s-a făcut că nu observă. Nu vreau să caut vinovați, dar oamenii care au fost implicați vor fi trași la răspundere, fie ei conlucrează cu ancheta, fie le vor fi înaintate învinuiri adăugătoare. Ministerul Finanțelor, cel al Economiei, BNM, Banca Socială și Unibank, toată conducerea acestor bănci a fost implicată”, a declarat atunci Alexandr Stoianoglo.


Pub