Politologul Dionis Cenușă, despre evenimentele politice de acum un an: Plahotniuc a fost un simptom al sistemului politic și instituțional bolnav, nicidecum nu sursa

„Plahotniuc a fost un simptom al unui sistem politic și instituțional bolnav, nicidecum nu sursa”, iar prin detronarea sa nu a fost înlăturat și regimul oligarhic. Este opinia politologului Dionis Cenușă, care susține că schimbările serioase în actul guvernării nu pot avea loc pe timp de crize politice, care parsă nu se mai termine în Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Referindu-se la schimbările pe scena politică de acum un an, politologul a declarat, pentru UNIMEDIA, că „existau speranțe fragile că politicul moldovenesc va începe să se regenereze și că o nouă ordine politică poate fi demarată, însă aceste abordări s-au arătat a fi naive, deoarece Plahotniuc a fost un simptom al unui sistem politic și instituțional bolnav, nicidecum nu sursa”.

„Deci, cu eliminarea regimului oligarchic s-a creat o perspectivă pozitivă pentru a începe un proces lung, dureros, dar necesar, de revizuire și îmbunătățire a atitudinii față de actul guvernării și față de politic, în general. Dar nimic serios nu poate avea loc pe timp de crize politice, care par a fi interminabile”, a precizat Dionis Cenușă.

Politologul a făcut referire și la demiterea, prin moțiune de cenzură, a Guvernlui condus de Maia Sandu și la numirea, ulterior, a Cabinetului de miniștri în frunte cu Ion Chicu: „Căderea auto-indusă a guvernului Maiei Sandu și atomizarea opoziției a produs un efect de frânare. Continuarea acestuia cu guvernarea socialiștilor a înrăutățit atmosfera. Așadar, căderea regimului oligarhic a putut fi o premisă benefică pentru un nou val de democratizare și eficientizare a guvernării, dar această oportunitate a fost pierdută”.

Ce va urma? O nouă așteptare „Țara va trebui să aștepte o nouă conjunctură benefică, pentru a putea miza pe un salt calitativ. Viitoarele alegeri prezidențiale pot deveni o cotitură radicală, dacă indeferent de rezultat va prevala interesul public asupra celui de partid”, a conchis Dionis Cenușă.

Astăzi se împlinește un an din ziua când a fost răsturnat regimul instaurat de Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc.

La 8 iunie 2019, deputații Partidului Socialiștilor din Moldova și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi a fost numită speakeră a Parlamentului, iar lidera PAS, Maia Sandu - prim-ministră.

Atunci, deputații au conveit că vor susține prin vot următoarele:

- Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului

- Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

- Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.

- Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.

- Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016 (crearea circumstanțelor legale pentru demiterea Procurorului General și desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).

- Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

- Modificarea Codului Electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demitirea membrilor Comisiei Electorale Centrale;

- Modificarea Codului Penal (art. 181/1 și 182 – înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor alegerilor).

- Modificarea legii cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra investițiilor.

- Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998 (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerț în baza de patente).

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar - bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie și sancționarea celor vinovați.

Potrivit documentului, Serviciul de Protecție și Pază de Stat va reveni în coordonarea președintelui Republicii Moldova.

Documentul semnat de cele două părți îl puteți vedea AICI.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri, prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului, pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedintă a Legislativului. Tot în data de 8 iunie 2019, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministră a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

Totodată, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019.

Între timp, la Chișinău s-au desfășurat proteste organizate de Partidul Democrat, în fața instituțiilor de stat.

Abia la 14 iunie, Partidul Democrat a decis să se retragă de la guvernare, prin demisia Cabinetului de miniștri.


Pub