00:01:18 26.04.2024
Stiri

Nicolae Negru: Plahotniuc putea fi ÎNLĂTURAT de SUA și UE fără participarea Rusiei, dacă era implicată și România

Actualitate 08.06.2020 13:19 Vizualizări1980 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru: Plahotniuc putea fi ÎNLĂTURAT de SUA și UE fără participarea Rusiei, dacă era implicată și România


Vlad Plahotniuc putea fi înlăturat acum un an de la putere de către SUA și UE, fără participarea Rusiei, dacă era implicată și România, este convins editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Singura schimbare resimțită deocamdată, după evenimentele din iunie 2019, este că Rusia s-a întărit și, de facto, deține controlul în Republica Moldova.

„Nici până azi nu ne sunt cunoscute toate dedesubturile constituirii alianței ACUM-PSRM. Care a fost înțelegerea dintre Moscova, Berlin și Washington putem doar să ghicim. Impresia e că rolul de „forță motrice” l-au jucat primele două capitale, pe când ultima a fost atrasă, din naivitate, din lipsă de experiență, în jocul subtil al Moscovei. Plahotniuc putea fi înlăturat de SUA și UE fără participarea Rusiei, dacă era implicată și România. O alianță monstruoasă, împotriva firii, între proeuropeni și antieuropeni, între imitatorii democrației occidentale și imitatorii lui Putin nu avea cum să dureze și, odată ce a fost încropită, printr-un acord dintre Rusia, UE și SUA, ar fi trebuit să se încheie la scurt timp după fuga lui Plahotniuc. Nu e clar de ce blocul ACUM a acceptat niște concesii care îi ofereau mai multă putere lui Dodon (trecerea SIS-ului în subordinea sa, funcții executive pentru Consiliul Suprem de Securitate, care este un organ consultativ pe lângă președinte), permițându-i să concentreze, după demiterea Maiei Sandu, toată puterea legislativă și executivă în mâinile sale. Deși s-a încropit sub deviza „fără geopolitică”, cu promisiunea unor rezultate în lupta contra corupției, recuperarea miliardului, reformarea justiției, geopolitica este domeniul unde se înregistrează cele mai mari schimbări: Rusia s-a întărit și, de facto, deține controlul în Republica Moldova”, afirmă Nicolae Negru.

Potrivit editorialistului nostru, acest lucru se observă cel mai pregnant în comportamentul Tiraspolului care, până la 8 iunie 2019, se plângea de „blocadă”, iar astăzi el însuși blochează circulația cetățenilor, în timp ce militarii ruși, inclusiv generali, circulă liber între Moscova și Tiraspol via Chișinău. Totodată, relațiile cu UE își pierd vigoarea, devin pur formale, Acordul de asociere fiind respectat doar declarativ, fiind de facto ignorat.

„Republica Moldova s-a pomenit din nou sub umbrela propagandistică a Rusiei, implicată în psihoza „Pobedei”, atrasă în „lumea rusă” și Uniunea Eurasiatică. Berlinul și Washingtonul se fac a nu observa cosecințele pactului Molotov-Ribbentrop 2. Poate le este rușine? Noul procuror general se dedă justiției televizate, făcând jocul lui Dodon, ignorând cazul extrădării ilegale a profesorilor turci, probele finanțării PSRM de către Rusia, faptul că președintele Republicii Moldova nu-și declară toate veniturile, că încalcă în mod demonstrativ restricțiile stabilite prin instituirea stării de urgență, că acceptă bani pentru „plata salariilor”, că-i scrie rapoarte lui Putin etc. Singura, deocamdată, instituție care, din întâmplare, nu este controlată de Dodon, Curtea Constituțională, nu se poate implica, decât atunci când este solicitată. Și, atâta timp cât, în loc să se consolideze împotriva actualei guvernări prorusești, forțele proeuropene se vor lăsa speriate în continuare cu spectrul lui Plahotniuc, în Republica Moldova nu se va schimba nimic. Ba există riscul ca PSRM și Dodon, cu complicitatea trădătoare a PD, să obțină și mai multă putere”, atenționează editorialistul Nicolae Negru.

Amintim că guvernarea PSRM-ACUM a ținut, după înlăturarea lui Plahotniuc, cinci luni, după care socialiștii au preluat în totalitate puterea de la Chișinău cu ajutorul democraților.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md