Andrei Năstase, despre „rușine și deontologi contextuali”: Am spus și atunci, nu e corect să vii cu Executivul peste Procuratură

Liderul Platformei DA consideră drept o rușine faptul că o guvernare pro-europeană a adoptat modificări la legi, care ulterior s-au dovedit a fi neconstituționale. Andrei Năstase a comentat astfel decizia Curții Constituționale privind unele modificări la Legea Procuraturii, operate de Guvernul condus de Maia Sandu, prin care s-a instituit un filtru suplimentar în alegerea Procurorului General, la Ministerul de Justiție. „Am spus și atunci, dar nu am fost auziți, că nu poți să vii cu Executivul peste Procuratură, peste justiție”, a declarat Năstase la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Mă bucur că Înalta Curte nu mai ține cont de culoarea politică a unora sau altora, ci e o instituție independentă.

Este rușinos, bineînțeles, ca o guvernare pro-europeană să ajungă să dea socoteală iată așa. Am văzut tăcerea deontologilor contextuali și am tras un semnal de alarmă, pentru că nu se poate așa. Atunci a fost multă isterie și am avertizat că nu e cazul, nu era nevoie să intervenim cu Executivul în treburile Procuraturii, a justiției. Abordările Platformei DA au fost cu totul altele”, a declarat Andrei Năstase, comentând decizia Curții Constituționale de a declara drept neconstituțională decizia Guvernului Sandu de a institui o comisie specială la Ministerul Justiției, ce filtra candidații la funcția de Procuror General.

Mai mult decât atât, lidera PAS, Maia Sandu a venit cu o lege prin asumare, potrivit căreia prim-ministrul urma să fie în drept să înainteze cel puțin două candidaturi la funcția de Procuror General către Consiliul Superior al Procurorilor. Asumarea acestor modificări nu au fost acceptate însă de Parlament, iar, în consecință, Guvernul Sandu a fost demis.

„În Republica Moldova, atunci când se cedează o guvernare, din anumite motive pe care le cunoaștem cu toții, se face mare isterie, se adună capital politic, deontologi contextuali, plătiți din bani grei veniți în special din afară, comentează... Dar când cade guvernarea e tăcere și atunci eu, noi cei din Platforma DA, ne vedem nevoiți să vorbim, să spunem adevărul și se supără unii, se supără alții și atunci iar ies la rampă deontologii contextuali, ne dau lecții ce ar fi bine ce ar fi rău, fără vreo responsabilitate.

Deontologi contextuali este o sintagmă pentru cei care își modifică abordarea în funcție de context și din interes personal sau al celui care îl plătește, iată de ce avem nevoie de presă și analiști politici corecți”, a comentat Năstase.

Cât despre alegerile prezidențiale, Andrei Năstase a lăsat să se înțeleagă faptul că Maia Sandu, care a pierdut cursa din 2016, în fața actualului șef de stat, nu ar mai trebui să mai candideze.

„Eu am câștigat o dată primăria capitalei și eram îndreptățit să o mai fac o dată. Regret mult comportamentul unor politicieni, care au determinat electoratul să stea acasă, comportamentul unor anumiți parteneri. Nu aș mai candida, sunt consilier și voi munci din această postură.

Consider că dacă ai pierdut o dată, nu te mai întorci acolo, a fost un semnal. Probabil, mă confundați cu cineva. Dacă Maia Sandu ar pierde iarăși, aici deja e mai grav. Eu mi-am asumat”, a spus Năstase.

Andrei Năstase s-a retras din cursa prezidențială, din 2016, în favoarea liderei PAS, Maia Sandu, care însă a pierdut în fața actualului șef de stat, Igor Dodon.

Formațiunile celor doi lideri, Platforma DA și PAS, au participat, ulterior, în bloc la alegerile parlamentare și cele locale din 2019. Pentru prezidențialele din toamna lui 2020, Andrei Năstase și-a anunțat deja candidatura și așteaptă ca, de această dată, PAS să-l sprijine. Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă faptul că Năstase nu are șanse să îl învingă pe Igor Dodon, întrucât sondajele o plasează pe lidera PAS în topul favoriților.

Mai mult decât atât, Năstase și Sandu au recunoscut că în vara lui 2019 au avut o înțelegere pe sprijinirea candidaturii liderului Platformei DA la prezidențiale, în timp ce lidera PAS devine prim-ministră. După căderea Guvernului Sandu, lidera PAS s-a răzgândit, ulterior afirmând că nu a fost o înțelegere, ci doar „o discuție pe holuri”.

PAS încă nu și-a anunțat, oficial, candidatul pentru alegerile prezidențiale din cauza situației pandemice din țară ce au zădărnicit întrunirea congresului formațiunii.


Pub