Pui de picioroange descoperite la Comrat, după ce unul dintre puișori a căzut din ciocul unui cocostârc

Mai mulți pui de picioroange (Himantopus himantopus) au fost găsite de o persoană la Comrat, după ce unul dintre puișori a căzut din ciocul unui cocostârc ce-l ducea la cuib pe post de hrană pentru puii săi. Povestea salvării piciorongului și transmiterii puiului către familia sa a fost publicată pe pagina de facebook a Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Foto: Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii/ Vera Garciu/facebook

Potrivit martorei oculare, de fapt puiul de piciorong a căzut ca urmare a unui conflict aerian dintre cocostârc și părinții puiului care erau în misiune de urmărire.

„Martora la acest eveniment - Vera Garciu - a avut surpriza să găsească în același loc alți trei pui de piciorongi, căzuți probabil în urma aceluiași tip de incident și găsiți la intervale diverse de timp.

Puii au fost plasați într-o cutie și au continuat să răspundă la chemările părinților ce se aflau în stradă. Din păcate, părinții nu erau capabili să îi ia în cioc și să-i ducă înapoi la cuib (așa cum speram), iar puii erau prea mici pentru a putea zbura. Martora situației i-a scos din cutie pentru a merge la părinții care îi așteptau în stradă, dar toți patru s-au împrăștiat în direcții diferite și au început să se piardă printre mașini. Drept urmare, au fost strânși înapoi în cutie în timp ce părinții încercau disperați să ajungă la ei.

Părintele de piciorong căutându-și puii. Foto: Vera Garciu / Sursa:Părintele de piciorong căutându-și puii. Vera Garciu/ facebook/Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

Nimeni nu știa unde anume își are cuibul perechea de picioroange, însă lacul Comrat suna ca o posibilă locație. Totuși, lăsarea puilor la întâmplare pe malul acestui lac nu părea a fi o soluție rezonabilă, întrucât aceștia riscau să fie vânați de altcineva.

După o zi întreagă de încercat diverse metode de a atrage părinții mai aproape (amplasarea puilor pe o construcție sau într-un cuib improvizat în spatele casei), Vera Garciu a dus cutia pe malul râului Ialpug, ce trece pe lângă orașul Comrat.

Râul Ialpug, locul unde puii au fost re-întorși în grija părinților. Foto: Vera Garciu / Sursa:Râul Ialpug, locul unde puii au fost re-întorși în grija părinților/ Vera Garciu/facebook/ Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

Spre bucuria noastră, părinții au urmărit îndeaproape toată povestea și au mers după puii lor. Odată ajunși pe malul râului, puii au fost eliberați din cutie și au fost luați în primire de părinți, care i-au dus în stuf și au fost îngrijiți cum trebuie după o zi întreagă de stres.

Morala poveștii este următoarea: cea mai bună salvare a puilor este cea în care sunt re-aduși în contact cu părinții lor. Doar astfel au șansa să crească sănătoși și pregătiți pentru viața dură ce li așterne în față”, se arată în postarea de facebook a instituției.


Pub