Flashmob: fiecare internaut poate fi primul în sondaje și ar putea deveni președinte dacă duminica viitoare ar fi alegeri

meme1

Valeriu Drăgălin, un tânăr din Moldova, a inițiat un flashmob pe Facebook, prin care vrea să scoată în evidență manipularea pe care o face PSRM asupra graficelor pe care le publică din sondaje.

Context explicat de stopfals.md

Zilele trecute, pe pagina de Facebook a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au fost publicate și sunt promovate câteva infografice, care prezintă rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda unui post de televiziune. Diagramele distribuite intens de către deputații socialiști, inclusiv de președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, nu respectă însă principiul proporționalității cifrelor prezentate și distorsionează vizual datele sondajului. Este vorba de manipularea grafică, la care recurg deseori politicienii, pentru a induce în eroare persoanele neavizate.

Fondul Opiniei Publice (FOP), o organizație sociologică mai puțin vizibilă anterior, dar care a realizat mai multe sondaje de opinie și chiar un exit-poll în ultima jumătate de an, a prezentat miercuri, 3 iunie 2020, o cercetare sociologică despre care a anunțat că a fost realizată la comanda postului de televiziune TVC 21. Conform FOP, sondajul a avut un eșantion de 1 767 de persoane din 111 localități, care au fost intervievate telefonic în perioada 23-31 mai 2020, cu o marjă de eroare de ±2,3 %.

Cum vede PSRM diferența dintre 46 și 31?

Sondajul conține și răspunsuri la întrebări legate de intenția de vot la eventuale alegeri parlamentare, iar potrivit rezultatelor prezentate, Partidul Socialiștilor ar obține 46,3 % din voturile celor care au exprimat o opțiune, Partidul Acțiune și Solidaritate – 30,9 %, Platforma Demnitate și Adevăr – 7,5 %, Partidul Nostru – 4,6 %, Partidul Șor – 3,3 %.

Partidul Socialiștilor a plasat pe pagina sa de Facebook un infografic cu cifrele respective care însă nu respectă proporționalitatea segmentelor care reprezintă intenția de vot pentru partide. În special, acest lucru este vizibil în cazul PAS: deși sondajul arată că ar obține aproximativ 31 %, segmentul care reprezintă ponderea votului este doar un pic mai mare decât al Platformei DA, care ar acumula potrivit sondajului 7,5 %. În schimb, este de aproape trei ori mai mic decât segmentul din dreptul PSRM (46,3 %), cu toate că în acest sondaj „scorul” PAS este de numai 1,5 ori mai mic decât al PSRM. Astfel, optic se creează impresia unei diferențe mult mai mari dintre PSRM și PAS, decât arată în realitate sondajul FOP.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente