Cum este corect să porți o mască: Dacă o porți 10 minute, apoi o pui în buzunar, apoi o porți din nou, crește riscul de infectare cu Covid-19

Persoanele care folosesc de mai multe ori în aceeași zi masca de unică folosință, scoțând-o periodic de pe față, atunci când nu sunt în încăperi închise, procedează greșit și sunt mai expuse infectării cu noul tip de coronavirus, explică șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii UNInterviu de la UNIMEDIA.

„Masca de o singură folosință nu se poartă mai mult de câteva ore. Odată ce ai purtat-o, ea trebuie să fie aruncată, distrusă, chiar dacă ai purtat-o doar 10 minute. Masca de uz multiplu poate fi spălată, călcată, dezinfectată și ulterior utilizată din nou”, atenționează Nicolae Furtună.

Șeful ANSP susține că deși purtarea măștii nu este prima în lista de recomandări pentru evitarea îmbolnăvirii, felul în care aceasta este purtată poate spori sau dimpotrivă, scădea riscul infectării. „În toate mesajele noastre, găsiți undeva masca pe prima poziție? Nu. Recomandăm în primul rând să evitați aglomerația, să respectați distanța socială, să respectați igiena mâinilor, cultura tusei și a strănutului etc. și abia după apare masca. Inițial nu am recomandat masca și a fost o decizie corectă, chiar dacă a fost criticată. Așa este corect, masca e recomandată în transmiterea comunitară a infecției, când nu mai înțelegi de la cine ai putut să te infectezi și este valabilă în spațiile închise. La aer curat, dacă respecți celelalte reguli, riscul este minim”, a punctat Furtună.

Iată un exemplu concret cum este corect să porți o mască și când trebuie să o scoți: „Tu vii de acasă, de la cerc de la Ion Creangă până la supermarketul Nr.1 de vizavi de Primărie. Logic ar fi ca masca să fie îmbrăcată din casă, pentru că ai de parcurs distanța în troleibuz, unde este un spațiu închis, aglomerat, apoi la intrarea în magazin trebuie să ai masca. Ca să nu ajustezi masca de fiecare dată, pentru că acesta este momentul de risc - ajustarea măștii și umblatul cu mâinile pe nas, gură, ochi, după ce te-ai ținut cu mâinile de barele din troleibuz - masca se va îmbrăca în casă și când vii de la cumpărături și intri în casă, scoți masca. Acesta este comportamentul corect”, a explicat Nicolae Furtună.


Pub