221 de ani de la nașterea lui Aleksandr Pușkin. Cum este apreciat marele poet rus la Chișinău

Astăzi se împlinesc 221 de ani de la nașterea marelui poet rus Aleksandr Pușkin. Cu acest prilej, șeful statului, Igor Dodon, împreună cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov și consilierii prezidențiali, a depus flori la monumentul poetului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

Foto: Parlament.md

„Marele poet rus Aleksandr Pușkin, al cărei zi de naștere este marcată astăzi, a lăsat o imensă moștenire literară în istoria poporului rus, cât și în cea a Moldovei, deoarece creația acestuia a fost influențată de anii de aflare în exil în Basarabia”, susține Zinaida Greceanîi.

„Anume pe pămîntul moldovenesc, Pușkin a scris multe dintre creațiile sale, iar la Chișinău a început să scrie poemul „Evghenii Oneghin”. Aici, el a prietenit cu clasicii literaturii moldovenești Constantin Negruzzi și Constantin Stamati. Alexandr Pușkin rămîne pentru poporul multietnic al Moldovei o punte culturală dintre cele două țări, simbolizînd prietenia noastră multiseculară”, a menționat Igor Dodon.

Aleksandr Pușkin s-a născut la 6 iunie 1799, la Moscova și a decedat la 10 februarie, 1837, la Sankt Petersburg. A fost un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, fiind considerat cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira — asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși care l-au urmat.

Poetul a petrecut trei ani de viață în Basarabia, fiind exilat de autoritățile țariste în frunte cu Alexandru I, din cauza unor presupuse rapoarte cu unele doamne ale înaltei aristocrații din Sankt Petersburg. Ajunge la Chișinău la 21 septembrie 1820, iar până în 1823, scrie primele capitole ale celebrului poem în versuri "Evghenii Oneghin". În aceeași perioadă scrie și alte poeme importante, printre care și "Țiganii", inspirat de tânăra țigancă Zamfira, pe care a cunoscut-o în timpul călătoriilor frecvente la Dolna, un sat situat la aproximativ 50 kilometri de capitală.

În 1831 se căsătorește cu Natalia Goncearova. Împreună încep să frecventeze cercurile din înalta societate, poetul devenind un apropiat al curții. Soția lui era o femeie foarte admirată, inclusiv de țar, care pentru a-l umili, îi oferă cel mai neînsemnat titlul de la curte.

În 1837, înglodat în datorii și în mijlocul zvonurilor despre relația amoroasă a soției lui cu aventurierul francez d’Anthes, pe 27 ianuarie, Pușkin îl provoacă pe presupusul iubit la duel. În rezultat, ambii bărbații sunt răniți, Pușkin - mortal. Astfel, Rusia îl pierdea pe cel mai important poet și dramaturg romantic al secolulului al XIX-lea. Guvernul, temându-se de o eventuală demonstrație politică, a mutat desfășurarea funeraliilor într-un loc mai ferit, permițând participarea unui grup foarte restrâns de rude și prieteni apropiați.

Pușkin a avut patru copii cu Natalia: Maria, Aleksandr, Grigori și Natalia. Cea din urmă s-a căsătorit cu un membru al familiei regale din Nassau și a devenit Contesă de Merenberg.

221 de ani de la nașterea lui Aleksandr Pușkin / Sursa:Facebook
221 de ani de la nașterea lui Aleksandr Pușkin / Sursa:Facebook/ Igor Dodon


Pub