Octavian Armașu, despre zvonurile că a devenit guvernator al BNM fiind promovat de PD

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a comentat zvonurile precum că ar fi ajuns în fruntea BNM fiind promovat de Partidul Democrat, pe vremea când era la guvernare.

Foto: Twitter

Octavian Armașu susține că a ajuns în funcția de șef al Băncii Naționale datorită faptului că avea experiență în calitate de ministru al Finanțelor și cunoștea bine programul cu Fondul Monetar Internațional.

„Am fost ales în funcția de guvernator al BNM în momentul în care sectorul bancar se afla în plin proces de reformare, iar Republica Moldova - la jumătatea programului cu FMI, care în proporție de 80% viza domeniul bancar. A fost esențial ca în postul de șef al băncii centrale să vină o persoană care cunoaște bine programul cu FMI, or, în calitate de ministru al Finanțelor am participat la negocierea, semnarea și implementarea acordului cu FMI. Astfel, pentru a asigura continuitatea reformelor în sectorul bancar, am fost propus la funcția de guvernator”, a precizat șeful BNM.

„Alături de echipa BNM, m-am angajat să fac tot ce îmi stă în puteri pentru a continua și a impulsiona mersul reformelor în sectorul bancar. Ulterior, Fondul Monetar, dar și alți parteneri externi au apreciat pozitiv rezultatele obținute. Graţie agendei de reforme, astăzi avem un sector bancar robust şi stabil”, a mai adăugat Octavian Armașu.

Octavian Armașu a fost ales în funcția de Guvernator al BNM la 29 noiembrie 2018, cu votul a 54 de deputați. Până atunci, din 20 ianuarie 2016, acesta a fost ministru al Finanțelor în guvernul Filip, fiind propus de Partidul Democrat, fără a deţine calitatea de membru al formațiunii.

Octavian Armașu are 48 de ani, și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea IT și Inginer în sisteme, în perioada 1991-1994. Ulterior, în perioada 2002-2006 a urmat programul de instruire la „CFA Institute”, Chartered Financial Analyst (CFA), Statele Unite ale Americii.


Pub