Povestea unei adolescente infectate cu Covid: Disprețul și insultele celor din jur sunt mai chinuitoare decât boala

Informarea și solidaritatea oamenilor, nu și frica sau discriminarea vor stopa răspândirea epidemiei Covid-19. Este concluzia la care a ajuns Andreea Purice, o adolescentă de 16 ani s-a infectat cu noul tip de coronavirus. Boala nu a însemnat doar tratament în spital și analize medicale, dar și multe insulte și speculații din partea celor din jur.

„Foarte mult m-a deranjat că oamenii nici nu știau situația, dar au spus despre mama că a venit din Italia, că nu a respectat carantina timp de 14 zile”, a relatat Andreea.

În realitate, mama adolescentei, care activează în calitate de asistentă medicală a contractat virusul în timp ce îngrijea de un pacient care a ascuns faptul că este bolnav de Covid-19.

Tânăra spune că rănile provocate de privirile și insultele celor din jur sunt mai chinuitoare decât orice tratament. „Niciodată nu am fost disciminată sau evitată în vreun grup de prieteni și acum am simțit că pot fi respinsă din cauza acestui virus și m-am speriat. Noi, oamenii care am fost deja infectați, am trecut printr-o poveste dură și am reușit să trecem și peste ea și nu cred că este cazul să fim disciminați”, a subliniat Andreea.

Fenomenul stigmatizării poate determina oamenii să ascundă boala, pentru a evita discriminarea, poate împiedica oamenii să solicite imediat asistență medicală și descuraja oamenii să adopte comportamente sănătoase. Este demonstrat faptul că stigmatul și frica de anumite boli transmisibile împiedică vindecarea lor.

„Tocmai de frica de respindere de către comunitate, prieteni, vecini, vă pune în pericol sănătatea proprie, cât și a celor din jur, fiindcă foarte probabil, persoana va tăinui statutul și va apela tardiv la medic”, a atenționat psihologa Cezara Dilevschi.

Apărătorii pentru drepturile omului încurajează persoanele stigmatizate să-și învingă frica și să depună o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau să-și caute dreptatea în instanțele de judecată.

„Noi toți suntem egali în fața legii. Discriminarea arată cât de nepregătită este societatea pentru cei care sunt diferiți de alții sau de majoritatea. Îndemnul meu este ca oameniisă fie curajoși, deoarece Covidul nu alege cine să fie infectat. Fiecare, care azi disciminează pe cinevacu Covid se poate trezi mâine dimineață infectat”, a punctat Vanu Jereghi, director executiv al Institutului pentru Drepturile Omului.

Cei care au luptat cu boala, dar și cu prejudecățile celor din jur spun că virusul i-a învățat să privească dincolo de aparențe, dar și să fie mai responsabili.

„Am învățat să nu judec, să apreciez mai mult oamenii pe care îi am lângă mine, să fiu responsabilă pentru faptele mele și pentru sănătatea celor din jur”, spune Andreea, adolescenta de 16 ani.

Faptele, și nu frica, vor stopa răspândirea Covid-19!

✔️Distribuiți fapte și informații exacte despre boală. ✔️ Contestați miturile și stereotipurile. ✔️ Promovați mesajele de prevenire a bolii, regulile de igienă și etichetă a tusei și de respectare a distanței sociale! ✔️Alegeți cu atenție cuvintele.


Pub