Coronavirus // Încă doi angajați ai sistemului medical, un șofer de ambulanță și un medic urolog, au pierdut lupta cu boala

Marcela Meglei
06/06/2020
Foto: jurnal.md

Încă doi angajați ai sistemului medical au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba despre șoferul de ambulanță Vasile Petruleac, care activa la Substația de Asistență Medicală Urgentă Râșcani din cadrul Departamentului regional de AMU Chișinău și despre medicul urolog Corneliu Rotaru de la Institutul de Medicină Urgentă. Până în prezent 18 lucrători medicali au fost răpuși de infecția Covid-19.

„Cu regret anunţăm decesul şoferului de ambulanţă, Vasile Petruleac, în vârstă de 63 ani, confirmat pozitiv cu COVID-19, care activa în cadrul substaţiei de asistenţă medicală urgentă Râşcani, Chişinău. Acesta a fost internat pe data de 2 iunie, la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă. A decedat pe data de 5 iunie. Sincere condoleanţe familiei şi colegilor.

Cu profund regret anunțăm decesul medicului urolog Corneliu Rotaru, de 46 ani, confirmat pozitiv cu COVID-19. Internat pe data de 12 mai la Institutul de Medicină Urgentă. Un foarte bun specialist, care s-a dedicat cu profund devotement şi responsabilitate profesiei şi pacienţilor, activând timp de 19 ani în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Condoleanțe colegilor și familiei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De la începutul pandemiei, 18 angajați ai sistemului medical din Republica Moldova au decedat din cauza coronavirusului. Primul medic răpus de Covid-19 este Ecaterina Litvinschidoctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19. 

Al doilea deces este al unei doctorițe de la Stația de medicină urgentă din Soroca. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Cel de-al treilea lucrător medical răpus de noul tip de coronavirus este medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. 

Lidia Lungu, o asistentă medicală din cadrul Asistenței Medicale Urgente din or. Fălești a decedat la 16 aprilie. Al cincilea medic răpus de Covid-19 este Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani. Al șaselea deces din cauza noului coronavirus printre lucrătorii medicali este al unei femei din Soroca, în vârstă de 65 de ani. Ea activa în calitate de bufetieră în spitalul din oraș.

Un alt medic răpus de infecția cu Covid-19 este traumatologul Igor Cheptea, de la Spitalul raional Fălești. Medicul avea 57 de ani. Vera Godoroja, cu 42 de ani  experiență în domeniu a decedat pe data de 6 mai. Cadrul medical activa în calitate de felcer la Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Paraspitalicească. 

Tot la 6 mai, încă doi lucrători medicali din Republica Moldova au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba despre Snejana Poștaru, asistentă medicală în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul și chirurgul Ibraghim Acperov, care activa în cadrul Spitalului Republican din Tiraspol.

La 9 mai s-a stins din viață și chirurgul Ivan Șleahtițchi, în vârstă de 72 de ani, de la Spitalului Raional Ceadâr-Lunga. 

La 17 mai a decedat chirurgul endoscopist Igor Dorogoi de la spitalul din Bălți în vârstă de 55 de ani, din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Trei zile mai târziu s-a stins din viață medicul-șef al filialei Sculeni a Spitalului Raional Ungheni, Gheorghe Popa, în vârstă de 69 de ani.

Pe 23 mai, și-a pierdut viața Gavril Boian, în vârstă de 74 de ani. El era șef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” din Chișinău. Două zile mai târziu a pierdut lupta pentru viață medicul infecționist Fiodor Bargan, în vârstă de 45 de ani, de la Spitalului Raional Comrat din UTA Găgăuzia. 

La 26 mai s-a stins din viață chirurgul Stelian Candiba, în vârstă de 66 ani, care activa în secția Chirugie Septică a Spitalului Clinic Sfânta Treime din Chișinău.

Marcela Meglei
06/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii