Cine a fost Natalia Gheorghiu, legenda chirurgiei pediatrice din Moldova

?????????? ??????? ??????? ? ??????, ???????? ??????? ??????? (80-??? ????). ?????: ???? ??????.

Natalia Gheorghiu a fost doctora care și-a creat propria cale în medicină și a fondat chirurgia pediatrică de la noi, salvând de la moarte mii de copii. Academiciana Natalia Gheorghiu a reușit să creeeze o nouă ramură, chirurgia copilului, în timp ce în RSSM pacienții adulți și copiii erau tratați prin aceleași metode.

S-a născut pe 29 noiembrie 1914 în satul Lesnoe din judeţul Tighina, într-o familie de intelectuali. În anul 1933, după absolvirea Școlii medii din Tighina, și-a urmat studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti până în 1940, iar în anul 1947 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău. Și-a făcut doctorantura la Academia de Științe Medicale din Moscova. 

În 1957, la inițiativa Nataliei Gheorghiu, în Moldova a fost deschisă prima secţie de Chirurgie pediatrică la Spitalul Clinic Republican pentru Copii, iar în 1960 a fost fondată Catedra de chirurgie pediatrică și ortopedie. Natalia Gheorghiu a fondat și Centrul Naţional Știinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică, care în prezent îi poartă numele. 

Mai mult de o jumătate de secol, din mai 1946 până în februarie 2001, a activat la USMF „Nicolae Testemiţanu”. A fost prima femeie din țară care a devenit membră a Academiei de Științe Medicale a URSS și a fost decorată de nenumărate ori pentru munca și dedicația ei. 

„Natalia Gheorghiu a fost o legendă pentru Chişinăul de odinioară. Odată mă aflam la o intersecţie pe strada Puşkin, când zăresc o maşină care încerca să treacă în viteză, neregulamentar, strada. Colaboratorul poliţiei rutiere tot atunci şi-a făcut loc printre maşini, eliberând traseul pentru cel care vădit încălca regulile de circulaţie. Mă aşteptam să-l pedepsească pe şofer, dar el a salutat milităreşte femeia care se afla la volan. E superiorul dumitale?» l-am întrebat eu curioasă. «Nu, e profesorul Natalia Gheorghiu. Se grăbeşte la o operaţie»”, scrie într-un articol Lidia Bobână într-un articol pentru VIP Magazin.

Natalia Gheorghiu s-a stins din viaţă pe 4 februarie 2001, la vârsta de 86 de ani. Una din elevele sale, academiciana Eva Gudumac, menționează într-un articol că Natalia Gheorghiu a plecat în această ultimă călătorie, având un puternic presentiment. Şi-a luat rămas bun de la toţi discipolii, asistentele şi infirmierele din clinică, aşa cum nu a făcut-o niciodată.

În memoria Nataliei Gheorghiu, în Chișinău o stradă din sectorul Centru și un liceu îi poartă numele, iar în fața Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” a fost instalat un bust din ceramică și bronz. Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” poartă numele ei. În Chișinău a fost creată Asociația Chirurgilor Pediatri „Academician Natalia Gheorghiu, iar la 30 aprilie 2004, Poșta Moldovei a emis un timbru cu imaginea Nataliei Gheorghiu.

Sursa: usmf.md, VIP magazin

Foto principală: Ion Chibzii

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.