Cum să-ți amintești de cei dragi de Blajini, fără a merge la cimitir

PE SCURT

Weekendul ce urmează în Republica Moldova va fi sărbătorit Paștele Blajinilor, după ce a fost „mutat” de către autorități. Tradițional, familiile se adună la mormintele celor dragi și îi pomenesc prin a oferi pomeni, a închina un pahar de vin și a gusta din bucatele pe care le-a adus fiecare.

Totuși, anul acesta pandemia ne-a dat peste cap toate planurile și obiceiurile noastre, iar Paștile Blajinilor nu este o excepție. Cu gândul la sănătatea ta, a cititorului nostru, vrem să îți sugerăm altfel de metode de a comemora pe cei trecuți în neființă, astfel încât să te simți împăcat/ă și să nu pui sănătatea ta și a celor din jur în pericol.

PE LUNG

Sunt o multitudine de căi prin care putem să ne amintim de cei dragi nouă, care nu mai sunt alături de noi. Ne place să mergem la cimitir cu coșul plin de bucate tradiționale, dar ce ar fi să gătim bucatele preferate ale persoanei dragi care nu mai este alături de noi și să le împărțim cu cei cu care stăm izolați acasă? Sau chiar să oferim aceste bucate de pomană unui vecin, unei persoane nevoiașe sau unei persoane fără adăpost, păstrând distanța fizică în același timp?

O altă modalitate este să scriem o scrisoare către cel sau cea care a plecat dintre noi, exprimându-ne tristețea și dorul. Dincolo de efectul psihologic pe care îl are acest exercițiu asupra noastră, este și o metodă de a ne aminti cele mai frumoase momente pe care le-am trăit alături de acea persoană.

Arta ne vine în ajutor oricând. Un desen, o poezie, un colaj sau o broderie – le putem dedica persoanei decedate, iar avantajul e că mai mulți membri ai familiei pot participa alături de noi la acest act al creației.

Ce ar fi să adunăm hainele care ne-au rămas de la persoana decedată și să le donăm unui centru care găzduiește persoane social-vulnerabile? Facem și o faptă bună, dar totodată facem spațiu în viețile noastre pentru o nouă etapă – cea de acceptare a realității în care o persoană dragă nu ne mai este alături. Asemenea adresării unei scrisori către o persoană care a murit, debarasarea de lucrurile acestei persoane are și ea un efect psihologic important.

Nu putem trece cu vederea că suntem deja în plină vară și ne putem bucura de plimbările în parc sau în pădure. O plimbare lungă, în care să ne apropiem de natură, ar avea efecte terapeutice asupra noastră în ziua de Paștile Blajinilor. Chiar dacă nu am fi alături de mormântul persoanei dragi, în gând putem fi alături de el/ea, bucurându-ne totodată de natură.

Nu în ultimul rând, putem organiza un maraton al vizionării de filme preferate de persoana dragă sau să răsfoim pozele și filmulețele în care el sau ea apare.

Nu există metode corecte sau greșite de a comemora pe cineva drag, care a murit. Pandemia ne-a provocat să fim creativi în foarte multe situații și să explorăm căi noi prin care ne descurcăm, astfel încât să nu plătim cu prețul sănătății noastre păstrarea vechilor obiceiuri. Să nu ne descurajăm de faptul că nu vom putea fi alături de mormântul celui drag de Paștile Blajinilor, ci să găsim metode prin care să onorăm memoria celor plecați de lângă noi și să respectăm viața și sănătatea celor pe care-i avem alături în această zi.

Social Media Manageră și prietenă veche a Moldova.org devenită recent membră a echipei. Și-a transformat hobby-ul în job și acum face ca tu să te culci și să te trezești cu Moldova.org pe toate platformele posibile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.