Furtună, despre incidența cazurilor de Covid-19 în RM: Nu este nici pe departe cea mai afectată țară, dar are indicatori care depășesc alte țări din regiune

Republica Moldova depășit pragul de 9 mii de cazuri, după ce ieri alte 223 de persoane au fost testate pozitiv la noul tip de coronavirus. Dintre acestia 3461 sunt cazuri active, peste 5 mii fiind vindecate, ceea ce constituie aproape 60% din numărul total de cazuri. Potrivit șefului ANSP, Nicolae Furtuna, în comparație cu alte țări din regiune, Republica Moldova în cea de-a 13 săptămâna de la înregistrarea primului caz de infectare cu Covid-19, „nu este nici pe departe cea mai afectată țară, dar are indicatori mult trecuți decât alte țări din regiune”, cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Grecia sau Slovacia.

Foto: UNIMEDIA

Incidența Covid-19 la 1 milion de persoane în RM este de 2595 de cazuri, comparativ cu alte țări din Europa care înregistrează un număr de două sau chiar trei ori mai mic, cum ar fi:

Slovacia- 280, Grecia- 282, Bulgaria- 372, Albania- 416, Slovenia-710 sau România cu 1034 de cazuri.

privesc.eu / Sursa:privesc.eu

La capitolul mortalității, țara noastră înregistrează 90 de decese la un milion de populație, în timp ce țări ca Lituania, Croația, Bulgaria, Ucraina, Grecia, Letonia, Albania sau Slovacia înregistrează un număr mai mic de 30.

privesc.eu / Sursa:privesc.eu

Săptămâna trecută, RM a înregistrat cel mai mare număr de decese de la debutul pandemei, arată datele ministerului.

Totuși, deși numărul cazurilor de infectare a crescut semnificativ, autoritățile anunță că dintotdeauna au spus că a prematur să fie relaxate unele activități, doar că au fost impuși de presiunile exercitate de către cei din Horeca, biserică sau angajații din piețe.

„Nu vreau să devenim victime, dar ați văzut presiunea cu care ne-am pomenit din Piața Centrală, de la patentari, de la Horeca, biserică ș.a. Și ne-am gândit că poate oamenii după două luni de zile de izolare au învățat lecțiile”, a declarat Nicola Furtuna, șeful ANSP, în cadrul conferinței de presă a ministerului Sănătății.

„Din păcate nu am fost interpretați corect, ați văzut scrisorile de nesupunere a Mitropoliei, cu sau fără decizii ei erau dispuși să petreacă Paștele Blajinilor pe 7-8 iunie curent. Noi am rămas pe aceeași poziție să nu permitem desfășurarea, din păcate biserica nu ne-a auzit și rugăm să stea oamenii acasă ca alternativa a deciziei Mitropoliei Moldovei”, a declarat Șeful ANSP, cu referire la desfășurarea Paștelui Blajinilor.

Săptămâna curentă numărul cazurilor confirmate a crescut semnificativ, doar ieri fiind înregistrate peste 200 de cazuri.Totodată, de luni și-au reluat activitatea piețele din municipiile Chișinău și Bălți, iar începând cu 8 vor fi redeschise și centrele comerciale cu anumite excepții.


Pub